31. 1. 2016

Základný tmavý chlieb

Ten istý chlebík ako tento biely chlebík akurát tmavý, zdravší :-). Cesto som nevypracovávala ručne presne podľa knihy, ale šupla som ho do mojej milovanej pekárničky. Takže som si to zjednodušila.



Potrebujeme:
49 ml mlieka
220 ml vody 
1 ČL soli
1 ČL jemného cukru
160 g bielej chlebovej múky
240 g celozrnnej múky
sušené droždie /čítať návod na zadnej strane droždia/


V poradí vyššie pridáme ingrediencie do pekárne, ktorá nám vypracuje kysnuté cesto. 


Po vykysnutí cesto dáme na pracovnú dosku, ktorú si nemusíme pomúčiť alebo pomúčime minimálne, cesto v rukách prepracujeme, premiesime a vytvarujeme ho do takého žliabku ako to bolo pri bielom základnom chlebe - rukami som chytila vrch cesta a presunula dole pod cesto. Natiahla som ho trošku po dĺžke a kraje presunula dole. Zopár krát tak urobíme a vložíme cesto do pripravenej vymastenej a múkou vysypanej formy - u mňa na biskupský chlebík a necháme ešte pol hodinky podkysnúť pod utierkou. 




Po podkysnutí odoberieme utierku a hneď vložíme do vyhriatej rúry - bez natierania chleba. Pečieme na 190°C cca 35 minút. 


Hneď po upečení ho vyklopíme z formy - bez natierania a necháme na mriežke pod utierkou vychladnúť. 



2 komentáre:

  1. Pekárničku nemám, takže ani chlebík doma nepečiem. Tvoj vyzerá veľmi krehučký a nakyprený, určite je aj taký dobrý.
    Emily

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Pekárničku nemám, takže ani chlebík doma nepečiem. Tvoj vyzerá veľmi krehučký a nakyprený, určite je aj taký dobrý.
    Emily

    OdpovedaťOdstrániť