15. 6. 2015

Pšenično ražný chlieb

Tento chlebík pečiem už dobré 4 roky. Stále len v pekárničke. Teraz sa mi zažiadalo chleba klasického tvaru, tak posledný mesiac ho pečiem na striedačku so zemiakovým chlebom. Síce cesto si dávam vymiešať a vykysnúť v pekárničke /predsa len môžem popri tom robiť niečo iné, alebo nerobiť nič :-) /, ale potom si ho preložím do misy z jenského skla a pečiem klasiku. 
Nič sa nevyrovná doma pečenému chlebíku. Mňam :-). 


Potrebujeme:
350 ml vlažnej vody
1 PL octu
2 PL oleja
2 ČL soli
1,5 ČL rasce / ja jej dám len kúsok, nemusíme ju/
1 PL cukru 
300 g hladkej múky
250 g celozrnnej múky
sušené kvasnice /ja dávam pol sáčku...treba si vzadu na obale prečítať na aké množstvo je dané droždie/, alebo 1/2 sáčku čerstvého droždia /ako uvádza majiteľka receptu - ja čerstvé nepoužívam/.

     Ak Vám cesto vyrába pekárnička, suroviny dajte do nej v hore uvedenom poradí, ak ručne - uf, asi si postup budete musieť nájsť na nete, lebo kysnuté cesto som už dobrých 7 rokov nerobila takýmto spôsobom. 


Takže si suroviny v uvedenom poradí dáme do pekárne. Samozrejme môžeme použiť aj rôzne semienka. Ja si zapnem program na základny chlieb, čo je 3. hodiny 18 minút, to znamená, že program mi cesto vymiesi, nechá vykysnúť a asi hodinu pred koncom - kedy nasleduje pečenie - pekáreň vypnem, cesto vyberiem a na pracovnej ploche ho ešte poriadne premiesim. 


Nemám originál nádobu na pečenie chleba :-( /ale čo nie je, tak bude !!! :-) /, takže misu z jenského skla si vymastím olejom, posypem múkou a premiesené cesto tam uložím, prikryjem utierkou a nechám ešte cca 30 minút /alebo kým nenaberie cesto objem/ podkysnúť. 
Pred pečením chlieb potriem slanou vodou. Ten sa má potrieť 3x - na začiatku pečenia, v strede pečenia a po upečení. Mne sa ale zdalo, že keď som v strede pečenia vybrala chlieb a potrela, akoby mi klesol. Takže potieram pred pečením a po upečení. Treba si dať pozor, aby voda nestekala do nádoby kde je uložené cesto, aby sa chlieb pri pečení nepripiekol. 


Pečieme na 200°C 1 hodinu. Zaklopem na neho, ak je odpoveď dutá, je všetko OK :-). Ale napríklad moja mamka vyberá chlieb po 45 minútach. Takže bacha... :-). 



Milujem ho s maslom a domácim džemom. Ach .... dobrotka. 

Zdroj: MMB sk Jarmila P. ID 106659

2 komentáre:

  1. Tiež máme radi domáci chlieb. Keď sme si dávnejšie kúpili pekárničku, začal experimentovať najskôr manžel. Ja som sa odvážila trocha neskôr a pečenie chleba sa mi stalo už asi závislosťou.
    Ja dávam tiež miesiť do DP, ale na program cesto. Ten trvá 1,5 hodiny aj s kysnutím. DP je dobrý vynález, však? :-) Tvoj bochníček vyzerá chutne.
    P.S. Poslala som ti e-mail, čo si chcela... skúšala si už? :-)
    Pekný deň ti želám.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Niginka, normálne Ti ani neviem teraz povedať /a vstávať sa mi nechce, haha/, aké všetky programy na pekárničke mám, ale tak som si zvykla, že dám na základný chlieb...no a možno to trvá dlhšie ako pri ceste...musím pozrieť. No ani nemusím...trvá... 2 hodky určite :-). DP milujem a nikdy na nu nedám dopustiť. Chlebík tento a ešte zemiakový som robila boli fakt úžasnéé. No a na tvoj "krátky" mail :-)) som pozerala, priznam sa, že zatial v rýchlosti čítala a je to hroooozne...teda zdá sa mi to zložité a zdĺhavé. Ja verím, že víkend bude kludnejší ako ostatné a v pohode si k tomu sadnem...rada by som to skúsila. Dakujem, že si bola tak ochotná a toľko toho mi napísala. Cením si to. Pekný večer a zajtra príjemný dník prajem :-).

      Odstrániť