2. 6. 2015

Lemon meringue pie

Vedela som, že doma u mojích mužov tento koláčik nebude mať úspech, ale aj tak som skúsila upiecť. Pretože stále sa pečú len na sladko, krémové a šľahačkové.... Manžel povedal, že nie je zlý, ale taký nemusí. Presne tak, ako som predpokladala. Zato mne veľmi chutil. A kolegynkám tiež :-). A susedke tiež :-). Jemne kyselkavý so sladkastými chrumkavými pusinkami. 
Pusinky som nechcela spáliť, tak sú len jemne opálené, no až neskôr som si spomenula, že aj flambovač mám :-). To preto, že ho tak "často" používam :-). A fotky mi tiež bohvieako nevyšli...



Potrebujeme:
225 g hladkej múky
štípka soli
110 g studeného masla 
2 PL jemného cukru
1 žĺtok z väčšieho vajíčka

Citrónová plnka:
110 g jemného cukru
75 g kukuričnej múky
6 žĺtok
4 väčšie citróny a šťáva z citrónov
110 g masla

Snehové pusinky:
6 bielkov /mne stačilo 5/
300 g jemného cukru





Na cesto si preosejeme múku a soľ do misy. Pridáme studené maslo a trieme ho končekmi prstov spolu s múkou, kým nebudeme mať niečo ako strúhanku. Pridáme cukor, žĺtok a miesením urobíme pevné cesto. Zabalíme do fólie a dáme na 30 minút do chladu. Rúru predhrejeme na 180°C. 
Cesto - sa snažíme - vyvaľkať, čo bol problém, lebo sa trhalo. Tak som ho dala rovno do vymastenej formy a prstami upravila  na plochu a boky formy. 

Podarilo sa :-). 


Na cesto dáme papier na pečenie, nasypeme fazuľu a pečieme cca 15 minút na 170°C, alebo kým nie je cesto zlatisté. 5 minút pred ukončením času vyberieme papier s fazuľou. Po uplynutí 5 minút vyberieme a necháme vychladnúť. Teplotu v rúre znížime na 150°C. 


Na citronovú plnku si zmiešame cukor s kukuričnou múkou vo väčšej mise a pridáme cca 50 ml studenej vody, aby bola masa hladká. 
Ďalších 50 ml vody a citronovú kôru privedieme do varu v menšej miske. Postupne zalejeme horúcu tekutinu cez cukor a múku a šľaháme dohladka. 
Zmiešame žĺtka, maslo a citrónovú kôru /trošku sa mi to zgrclo, ale neskôr sa pekne masa rozpustila/ a vrátime do panvice k múke. Pridala som ešte trošku cukru. Varíme na miernom ohni, kým masa nezhustne. Nalejeme na upečené a vychladnuté cesto. 


Na pusinky si vyšľaháme bielka dotuha. Pridávame postupne práškový cukor, nepretržite šľaháme na vysokej rýchlosti, kým nie je zmes hustá, hladká a lesklá. Zmes si dáme do sáčku /alebo lyžicou/ a dávame na krém. Pečieme v predhriatej rúre 17-20 minút na 130°C, alebo kým pusinky nie sú zlatisté a nevyzerajú chrumkavé. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. 


Z vnútornej strany sú pusinky ako marshmallow. 



Pre mňa bol tento koláčik top a inšpirovala som sa kalendárom. 


2 komentáre:

  1. Pre mňa je tento koláčik určite chutný a dala by som si z neho hneď. Chlapi sú dosť vyberaví, tak dajme na nich, určite nás pochvália.
    Emily

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Emily. Mne chutil velmi. Je pravda, že ani ja nie som veľmi zvyknutá na kyselkavé chute, ale vychutnala som si ho :-).

      Odstrániť