29. 1. 2015

Pečený čaj

     Neviem, ako u Vás, ale u nás v Škótsku napodiv aj snežilo. Minulého roku snežilo - aspoň v našom malom mestečku - v jeden deň asi 15 minút a tento rok zopár dni posnežilo. S prestavkami. Na druhý deň znova len zima bez snehu. V blízkych horách ale sneh máme. Keď sa mám priznať, sneh mi nechýba. Áno - keby snežilo 2 týždne vkuse a bolo kopec snehu, tak to by som brala. Ale také postrašenie nemusím. To radšej nech nie je sneh vôbec.
     No a keď je takto zima, zvyknem každý rok robiť tento pečený čaj. Väčšina ho poznáte. Milujem ho. S čerstvým alebo mrazeným ovocím, škoricou.... mmmmm.
     Tak tí, čo ste ho nerobili, vyskúšajte.


Potrebujeme:
3kg ovocia - čerstvého, mrazeného
2kg kryštálového cukru
klinčeky
škorica
rum

     Všetko ovocie umyjeme, nakrájame na menšie kúsky. Pridávam aj mrazené ovocie, ale len trošku. Ovocie dáme do pekáča, pridáme cukor /nemusíte dávať 2kg cukru, ak nemáte radi príliš sladké/. Dobre premiešame, pridáme škoricu /kto ako uzná za vhodné/, 4-6 klinčekov. Môžete pridať aj rum, ak ho máte radi a viete, že ho piť nebudú deti. 


     Pečieme približne 60 minút na 130°C. Počas pečenia zopár krát premiešame, aby sa nám cukor neusadil na spodku. 


   

     Po uplynutí času pečený čaj naložíme do fľašiek, uzavrieme a necháme prikryté utierkou vychladnúť. Ak by ste plnili flaše vychladeným čajom, môžete ho sterilizovať 20-25 minút na 80°C. 


Zdroj: mimibazar.sk - Lucia H.-gupka






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára