29. 12. 2017

Nutelovo-kokosové kroasanty

Nie sú síce z pravého cesta na kroasanty, sú z kysnutého cesta, ale sú tak božskéé. A pretože do cesta sa pridáva kakao a kokos, čo znamená, že cesto je týmto hutnejšie, kroasanty nevydržia byť mäkké dlho. Najlepšie sú v deň pečenia, ale môžete si dať zopár hneď po vychladnutí do mrazničky. Do pol hodiny po vybratí budú opäť super jedlé :-)). Ja som skúsila dať jeden na druhý deň do mikrovlnky na pár sekund a bol taktiež výborný :-). Dávka je na cca 40 ks, takže si myslím, že ak nepečiete pre viac ľudí, z polovičnej dávky je to tak akurát :-). 



Potrebujeme: 
600 ml mlieka
50 ml oleja
1 vajce 
štípka soli
4 PL práškového cukru
1 kg polohrubej múky
1 čerstvé droždie /1,5 sáčku sušeného droždia/

4 PL kakaa
120 g strúhaného kokosu
nutela /džem/


     Do pekárničky si dáme suroviny v hore uvedenom poradí okrem kakaa a kokosu. Cesto necháme poriadne vymiesiť bez kysnutia alebo si ho vymiesime ručne. Vyberieme na pracovnú plochu, rozdelíme ho na polovicu. Do jednej polovice pridáme kokos a do druhej pridáme kakao. Obe polovice poriadne oddelene prehnetieme. Nespájame. Uložíme každé do misy a necháme vykysnúť.



     Po vykysnutí rozdelíme na 5 bochníkov. Vyvaľkáme si trošku jeden bochník tmavého cesta, uložíme na neho jeden bochník svetlého cesta, vyvaľkáme do kruhu. Prekrojíme na 8 alebo aj menej častí /ak prekrojíte viac častí, budete mať kroasanty menšie, alebo naopak/ a na každú časť uložíme nutelu /alebo džem/. Ja som použila len nutelu. 





     Zrolujeme do kroasantov a uložíme na plech na papier na pečenie. Potrieme sladkou vodou,  vložíme do rozohriatej rúry na 200°C a pečieme cca 15 minút. 



     Po upečení znova potrieme sladkou vodou. Ja som urobila aj väčšie aj menšie kroasanty. 




     Okrem toho, že kroasanty prevoňajú celý Váš byt, poriadne pošteklia aj Vaše chuťové poháriky :-)


Zdroj: MMB sk, Slavka K.

1 komentár:

  1. Ahoj Martinka, dlho som nenavštevovala Tvoj blog, ak zájdeš na môj, tak pochopíš. Prešla som si teraz niekoľko receptov a môžem povedať, iba to, že vyzerajú naozaj skvelo a určite niektoré z nich vyskúšam. Prajem požehnaný nový rok.
    Emily

    OdpovedaťOdstrániť