29. 9. 2016

Cuketová pizza

Kedysi dávno som cuketu nejedla. Nechutila mi. Je tomu možno rok, čo som sa teda odhodlala robiť si jedlá aj z cukety, keďže som vyhľadávala a stále vyhľadávam zdravšiu stravu, kde samozrejme patrí aj spomínaná cuketa, a od toho času musím mať cuketu doma stále :-). 
     Väčšinou si ju pridávam do ryže alebo cestovín. Skúšala som aj praženicu s cuketou - bolo to vynikajúce. 
Skúsila som aj cuketovú pizzu, no a raz za mesiac ju mám na stole :-).  A mám ju na dva dni. 




Na internete je veľa receptov... s múkou, bez múky a len so syrom... Ja som vyskúšala obidva spôsoby. A teda tak ako som múku vôbec nechcela do pizze pridať, musím povedať, že s múkou bola lepšia. Nehovorím chuťovo, pretože obe chutili vynikajúco, ale keď som si ju prihrievala na druhý deň - v práci - tá s múkou ostala tuhšia a tá bez múky-len so syrom dosť zmäkla, že som ju musela jesť vidličkou /a to som dala 300g tvrdého syra :-D /. 



Takže na jednu klasickú okrúhlu pizzovú formu si na nastrúhame 2 cukety - nie malé, nie príliš veľké. Nešúpeme ju a strúhame na hrubšej časti strúhadla. Osolíme, necháme chvíľu postáť a vyžmýkame. Pridáme 3 vajcia, premiešame a zahusťujeme ju  nastrúhaným syrom - ja som dala 300 g, cesnaku toľko, ako máte radi. Ešte dosolíme ak treba. 
Ak chcete pridať k cukete aj múku, tak pridajte múku a taktiež nastrúhaný syr, pričom si to skombinujte ako chcete a tak, aby cesto bolo hustejšie, nie riedke. Ono Vám nezhustne úplne a ani by to nebolo dobré. 
Ja nabudúce pridám zo 5 PL tmavej múky a ostatok dohustím syrom.

     Hmotu uložíme do okrúhlej formy a uložíme na ňu čo len chceme. Keďže zdravá pizza, zdravá strava- a takto to v podstate aj mám rada - ja som si tam dala paradajky, cibuľu, papriku a huby. Šupneme do predhriatej rúry na 180°C a pečieme cca 30 minút. Po uplynutí času pizzu vyberieme, posypeme ešte nastrúhaným syrom, ak chcete a ešte chvíľu dopečieme.






Je dobré robiť túto pizzu v predstihu, lebo hneď po dopečení sa zle krája. Predsa len - nie je to klasické cesto. Ja si ju pečiem večer a mám na obed na ďalší deň. 


Na tejto foto je pizza s múkou, narýchlo odfotená v práci, po zohriatí. A je vidieť že cuketové "cesto" ostalo "pokope", kdežto pri druhej možnosti, s pridaním len syru sa cesto trošku "rozlialo". 
     Inak je táto pizza vynikajúca. Jedol ju v našej domácnosti aj chlap :-)). 











Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára