7. 9. 2012

Moja prvá - SACHEROVÁ

Tak konečne som aj ja skúsila sacherovú tortu. Pravú sacherku som ešte nejedla a celkovo akúkoľvek kdekoľvek predávanú sacherku som si nedala, pretože pravdupovediac ma nelákala. Nehovorím, že milujem krémové koláče, ale tento mi prišiel hrozne suchý. No ale u sestry sa oslavovalo a poprosila ma, či by som neupiekla pre moje krsniatko túto tortičku, ktorú miluje. Nech by mi dala čokolvek upiecť, potešila by som sa, ale keď povedala " ..... sacherku .....", no pááána, povedala som si. Ale čo by som neurobila pre rodinku. Ešte aj mamka sa vyjadrila, že ju raz chutnala a nič moc.... Tak reku, no super, dnes ma nepochvália :-D.
     Ale čuduj sa svete, chutila mne - a veľmi - samozrejme v kombinácii so šľahačkou, mamka si ju nevedela vynachváliť....proste spráskala sa celá ani neviem kedy :-).
     Moja torta nie je dokonalá, tie polevy sa mi snáď nikdy nepodaria hladučké... :-).
     Prechádzala som viacero receptov, všetky bolo skoro rovnaké, s menšími odlišnosťami. Ja som skúsila tortičku od Nelajsi, z varechy.sk.



  





Potrebujeme:

210g masla
6 vajec
210g čokolády na varenie
210g práškového cukru
165g hladkej múky
1/2 bal. prášku do pečiva
2 vanilkové cukry

Glazúra

125ml vody
150g čokolády na varenie
200g kryštálového cukru


     Maslo vymiešame s cukrom, pridáme žĺtka a šľaháme do peny. Pridáme nie horúcu roztopenú čokoládu /vo vodnom kúpeli/ a vymiešame.
     Múku zmiešame s práškom do pečiva a striedavo s dotuha vyšľahanými bielkami ich pridávame do cesta.
     Tortovú formu vymastíme a vysypeme hrubou múkou a nalejeme cesto, ktoré pečieme pri 170°C cca 60 minút.
     Mierne vychladenú tortu vyklopíme z formy - ja som skúsila tak, ako bolo písané v recepte - vrchom nadol, aby sa vyrovnal povrch. Vychladenú tortu prekrojíme a myslím, že sa dalo aj 2x prekrojiť,stred naplníme marhuľovým lekvárom. Priklopíme druhú časť torty a znova potrieme lekvárom.




     Na glazúru si uvaríme cukor s vodou. Čokoládu si roztopíme a pridáme k sirupu, ktorý by mal byť ani horúci ani studený. Touto glazúrou polejeme celú tortu /pekne som sa pri tom pohrala :-)) / a šup s ňou do chladu.


   







4 komentáre:

  1. Ani sa necudujem, ze sa spraskala tak rychlo... vobec nevyzera,ze by bola sucha... ja moc sacherku nemusim, ale raz za cas...no a hlavne , ze si ulahodila svojej rodinke

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Aďka, fakt nebola taká sucha ako ju opisujú iní. Rýchla a jednoduchá :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. prvá a ako sa ti hneď krásne podarila, krása :)

    OdpovedaťOdstrániť