15. 5. 2018

Nutelové ružičky

Tak to je iná dobrotka. Tam, kde je nutela, je všetko dobré :-). Kysnuté cesto dokonalé, pekne sa človek vyhraje pri týchto ružičkách, krásne sa to upečie a výsledok je dokonalý :-). 
     Ak máte doma jedákov a nejakých cca 30 ks ružičiek je pre Vás nič, tak použite množstvo ingrediencií, ktoré som uviedla nižšie, ak sa Vám množstvo 30 ks ružičiek bude zdať príliš veľa, zvoľte polovičnú dávku, pretože ako určite viete, že koláče z kysnutého cesta vydržia chutné maximálne tak do druhého dňa. 





Potrebujeme: 
200 ml vlažné mlieko
2 vajcia
120 g rozpustené maslo
100 g kryštálový cukor
1,5 ČL soli
600 g hladkej múky
nutela


     Uvedené ingrediencie izbovej teploty dáme v danom poradí do pekárničky - okrem nutely samozrejme - a zapneme program kysnuté cesto. Vylezie nám takéto krásne vykysnuté cesto ... 


     ... ktoré na pracovnej doske ešte poriadne prehnetieme, rozvaľkáme a vykrajujeme kolieska veľkosti, ktorú si vyberiete, ale zase príliš malé nie sú veľmi dobré - priemer 11-13 cm by mal byť tak akurát. Polovicu kolieska natrieme nutelou a preložíme na druhú polovicu. 
     Prejdeme po tejto už polovičke kolieska valčekom, netlačíme príliš a rozdelíme ho na 3 časti. 
Každú časť zrolujeme do kolieska na slimákov a všetky 3 časti uložíme do košíčka od mufín. 










     Necháme ich ešte v košíčkoch nejakých 20 minút podkysnúť na teplom mieste a prikryté, potrieme vajíčkom a pečieme na 180°C, kým nie sú pekné hnedé. 







... krásne sa vyberajú z košíčkov .... 





poprášime cukrom :-). 
·         
Zdroj: varecha.sk, Medovníček















2 komentáre: