30. 12. 2015

Shortbread

Neodolateľné sušienky. Už si nemusím každý týždeň kupovať v obchode originál shortbread, už si ich môžem urobiť aj doma :-). A sú ako originál. 

História týchto sušienok siaha až do 12.storočia. Základ je maslo, jemný cukor a hladká múka. Je viacero rôznych receptov na tieto sušienky, ktoré sa líšia tak akurát v pomere ingrediencií. Základ je maslo, ktoré robí sušienky chrumkavé a drobivé. Populárna je aj rasca - vraj - v týchto sušienkach, čo som ja nechutnala a rascu ani nemusím. Pridávajú sa rôzne aromatické látky, mandle, niektoré druhy sušeného ovocia ... 




Recept priniesol zo školy môj syn, kde tieto sušienky piekli a taktiež na ochutnanie. Hmm..boli tak dobré, že som ich upiekla. A veruže sa pojedli...alebo lepšie povedané...veruže SOM pojedla. No čo budem tajiť. Ide nový rok a rôzne predsavzatia ... :-). 
     Sušienky si môžete vykrajovať rôznymi tvarmi, alebo nakrájať paličky, alebo cesto uložiť do nízkej okrúhlej formy a takto piecť...stále budú vynikajúce. 

Potrebujeme: 

125 g mäkké maslo
55 g jemný cukor
180 g hladká múka 


Rúru si predhrejeme na 180°C. Poriadne vymiešame mäkké maslo s cukrom do hladkej hmoty. Primiešame múku a už len ručne spracujeme jemné cesto, ktoré vyvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske, avšak nie veľmi natenko, aby ste potom mali do čoho aj zakúsiť :-). Vykrojíme si tvary z cesta a uložíme na plech na papier na pečenie. Cesto je jemné, preto som si pomáhala podberátkom a tak prenášala na plech. Posypala som ich jemným cukrom a dala na 20 minút do chladu. 


Pečieme cca 10 minút alebo ak nebudú zlato hnedé a necháme na mriežke vychladnúť. 



4 komentáre:

  1. môj muž tieto sušienky miluje, musím mu ich upiecť, aj ja ukladám :))))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Bibka skús, fakt sú chutné a rýchle. Tuším, že ostatní členovia rodiny len ochutnali a ja so synom som ich všetky zlikvidovala :-). Ale pre mojích skôr krémové :-).

      Odstrániť