16. 10. 2015

Chocolate fudge cake

Ďalší z nenáročných koláčov, kedy sa Vám nechce alebo nemáte čas, chuť piplať sa s plnkami a koláčmi náročnými na čas. Jeden korpus a jeden super krém viac horkastej - ale dobrej - chuti. 


Do tejto tortičky ide cukor "muscovado" - neviem to preložiť doslova, ale je to nerafinovaný prírodný cukor výborný na bohatých čokoladových tortách, ovocných koláčoch, brownies a tiež sa užíva do marinád. Vôňa mne osobne nezapasovala, ale v kréme ju vôbec nebolo cítiť. 



Potrebujeme:
175g mäkkého masla
175 g tmavšieho cukru 
3 vajcia /vyšľahané/
3 PL golden sirup
40 g mletých mandlí
175 g hladkej múky
štípka soli
40 g kakaa
Krém:
225 g horkej čokolády /na kúsky/
55 g tmavý muscovado cukor
225 g masla /kocky/
5 PL prevareného /vlažného/ mlieka
1/2 ČL vanilkového extraktu

Rúru si predhrejeme na 180°C. V knihe bola príprava krému ako prvá, ale kým sa mi upiekol a vychladok korpus, plnka v chladničke dosť stuhla, takže som zase musela čakať, kým povolí. Takže si upečieme korpus. V miske vyšľaháme zmäknuté maslo s cukrom do svetlej a nadýchanej hmoty. Osobitne si vyšľaháme vajcia a postupne prilievame k vyšľahanému maslu. Vmiešame golden sirup a mandle. 



V osobitnej miske si zmiešame spolu múku, soľ a kakao a vsypeme do tekutšej hmoty. Ak je to veľmi husté, pridá sa troška vody /ja som dala asi 4 PL vody/. Cesto bude tak či tak hutnejšie. 


Cesto dáme na papier na pečenie do tortovej formy /použila som formu o priemere 21 cm ale aj 24 cm bude OK/ a pečieme 30-35 minút na 180°C alebo kým nie je korpus pružný na dotyk a špajla čistá. Korpus necháme 5 minút vo forme po upečení a po vybratí necháme úplne vychladiť. 

     Čo sa týka krému do misky dáme čokoládové kúsky, muscovado cukor, kocky masla, vlažné prevarené mlieko a vanilkový extrakt. Za stáleho miešania zohrejeme na ohni, kým sa všetko neroztopí a nespojí. Dáme do chladu stuhnúť, no nie na dlho. Krém tuhne rýchlo a potom sa bude ťažko natierať na korpus. Takže ho kontrolujeme v chladničke, kým nebude roztierateľný. 
     A keď už bude, korpus si rozkrojíme, potrieme džemom, dáme krém, spojíme a okrémujeme celú tortu. 

   





A inšpirácia... :-). Úžasná kniha kúpená v charity shop z 10 libier na 1.50. Nová, neporušená :-).



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára