4. 10. 2013

Biela čokoládová torta

Tak toto už hej ! Pre white čokoholikov je táto tortička ako stvorená. Úžasná, sladučká, niečo neskutočné. Ja bielu čokoládu milujem, a túto tortu by som jedla aj každý deň, a aj pripravovala, pretože to nie je nič zložité. Odporúčam všetkými desiatimi :-).


Túto dobrotku mám z knihy Čokoláda, kde je vyše 100 najžiadanejších sladkých a úžasných dobrôt. Stačí pozrieť na fotku a slintám. Už ani neviem, kedy som sa k tejto super knihe dostala a ako, ale som šťastná, že ju mám a chcela by som vyskúšať aspoň 95 koláčov zo 100 :-)). 

Potrebujeme: 

CESTO:
2 vajcia
4 PL práškového cukru
55g polohrubej múky
50g roztopenej bielej čokolády

PLNKA: 
300ml smotany na šľahanie
350g bielej čokolády
250g syra mascarpone






V mise vyšľaháme vajcia s práškovým cukrom dopenista dopenista :-). Preosiatu múku vmiešame do tejto žltkovej hmoty a lyžicou vmiešame aj roztopenú bielu čokoládu. Zmes dáme do vymastenej otváracej tortovej formy s priemerom cca 20 cm. Ja mám o niečo väčšiu.



V predhriatej rúre pečieme cca 15-16 minút na 180°C. Po upečení chvíľu korpus necháme chladnúť vo forme, potom tortu vyklopíme na mriežku, kde ho necháme úplne vychladnúť. Vychladnutý vrátime späť do formy.





Pripravíme si plnku - zmes na povrch. Smotanu nalejeme do hrnca, necháme zovrieť, stále miešame. Necháme trošku bokom vychladnúť, vložíme na kúsky rozlámanú bielu čokoládu a znova na ohni miešame, kým sa neroztopí a nespojí so smotanou. Odstavíme z ohňa a miešame do vychladnutia, potom pridáme mascarpone, premiešame a túto hotovú zmes vylejeme na čakajúci korpus.


Dáme chladiť aspoň na 2 hodiny. Po vychladnutí si ju ľubovoľne ozdobíme a poprášime kakaom.



                                                                                 kniha


                                                                           originál :-)












6 komentárov:

  1. Hmmm, krém musí být velmi dobrý a celý dortík jemné chuti dík za recept :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. tak tohle se mi mooooc líbí, jsem totiž závislák na bílé čokoládě, takže to je něco pro mě :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. hmmm, tak to hej....urcite by som neodmietla ochutnavku :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. skoda ze ja mam len ciernu

    OdpovedaťOdstrániť
  5. az na to , ze ten recept je zly a upravila som ho podla seba .. cesto som nemala ako na obrazaku pretoze to neni asi mozne zmiesat len vajicka cokoladu a muku cesto som mala ako na pirohy ... tak som si spravila zvlast este sneh a spojila som to cesto bolo dobre ... a vylepsila som ti na korpus som dala dzem a poukladala , marhule a az potom plnku nebolo to take suche .. a bolo to vynikajuce a hore este ovocie :) inak je to dobra torta

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Magdalenka, recept nie je zlý. Ak by bol, a nevyšiel mi, vôbec ho na blog nedávam ! Mne cesto vyšlo super, vidieť to na obrázku, takže si myslím, že je možné zmiešať vajíčka, cukor, múku a bielu čokoládu :-). Že si si ho vylepšia, to je len dobré. My milujeme bielu čokoládu, takú tortu sme chceli, takže som ju nevylepšovala a nedopĺňala ničím. Každý koláč, torta sa dá vylepšiť, pozmeniť. Prajem všetko dobré :-)

      Odstrániť