9. 4. 2013

Bielo čierna torta

     Moji milí, známi aj neznámi, konečne som sa po pol roku dokopala znova otvoriť svoj blog. Veľmi, veľmi mi chýbal, určite som na neho nezabudla a nezanevrala, veď... fotilo a ukladalo sa o 106 :-). Len teraz to dať všetko nejako dokopy :-).
     Prežívala som síce ťažšie obdobie v mojom živote, ale prekonala som ho, som tu, živá a zdravá a pokračuje sa ďalej. Už som si zvykla na to, že v živote na človeka čakajú rôzne prekážky a je len na ňom ako sa k ním postaví a ako ich porieši  :-). Ale čo, sťažovanie nepomôže a ani k môjmu blogu nepatrí. Taaakže ......
  
     začnem touto úžasnou tortičkou, sladkopresladkou /takže stačí iba kúsok/, ale je v nej biela čokoláda a tomu som ja nemohla odolať :-).  Mám ju z tejto knižočky




 ... no určite túto bonus knihu k jednej kuchárskej knihe máte aj Vy :-).




















Pripravte si:

4 vajcia
100g práškového cukru
1 vanilínový cukor
75g hladkej múky
štípka soli
25g škrobovej múčky
2 PL kakaa
1 ČL prášku do pečiva
600g bielej čokolády
800ml šľahačkovej smotany
malinový /iný/ lekvár
3 stužovače šľahačky
tuk a múka do formy





     Najprv si pripravíme čokoladovú smotanu, kde smotanu zohrejeme v hrnci, stiahneme z ohňa, nasypeme do nej na kúsky nalámanú bielu čokoládu a necháme rozpustiť. Takto pripravenú smotanu dáme na 4 hodinky do chladničky.
     Oddelíme si žĺtky od bielkov. V mise vyšľaháme práškový a vanilínový cukor spolu s bielkami a štípkou soli na tuhý sneh. Po jednom zašľahávame žĺtky. Múku, škrobovú múčku, kakao a PDP zmiešame a primiešame k vajičkovej zmesi. Premiešame.
     Tortovú formu /priemer 26cm/ si vymastíme, vysypeme hrubou múkou, vlejeme do pripravenej formy a pečieme vo vyhriatej rúre cca 25 minút na 180-200°C.


     Vychladnutý korpus 2x vodorovne prekrojíme. Spodnú časť korpusu si dáme znova do formy /najlepšie s odnimateľnou obručou/, na ktorú si natrieme malinový alebo iný lekvár - ja som mala jahodový. Z vychladenej čokoládovej smotany si odoberieme 1/3, vsypeme do nej 1 bal.stužovadla, vyšľaháme dotuha a natrieme na plát a lekvár.
     Takto pokračujeme stredným plátom, na ktorý som už lekvár nedala, natrieme ďalšou 1/3 čoko smotany vyšľahanej so stužovačom. Navrch položíme tretí plát korpusu, tortu potrieme zvyšnou čoko smotanou vyšľahanou s posledným - tretím stužovačom a dáme na cca 2 hodiny do chladničky.
     Ozdobíme podľa ľubovôle :-).






Lakocinka :-D.

4 komentáre:

  1. Bílou čokoládu můžu kdykoliv, jakoliv a kdekoliv a tenhle dort vypadá opravdu skvěle.

    PS: Jsem moc ráda, že jsi zpátky.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Táto tvoja tortička vyzerá fantasticky, páči sa mi :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem pekne :-). Je aj rýchla aj veľmi chutná.

      Odstrániť