Vyžadoval sa plech 20x20. Ja najmenší mám s rozmermi 36x23. Podľa uvedených ingrediencií mi na mojom plechu vyšlo dosť vysoké cesto. Tak rozmýšľam, ako mohlo v menšom plechu ako mojom byt cesto úplne nizučké... ? Takže prísady na cesto nabudúce len z polovičnej dávky. Čo sa týka ingrediencií na krém, plech s rozmermi 20x20 by mohol byť dobrý. Ak budete mať plech s rozmermi ako ja, t.j. cca 36x23, krém by som urobila z 1 1/2 dávky alebo raz takej dávky.
Do koláča sa mali použiť celé kolieska banánov, ale keďže som mala krému len tak tak, ja som si banány rozrezala tak, že som mala polkolieska.
V konečnom dôsledku bol koláč vynikajúci a určite ho upečiem častejšie.
Potrebujeme:
Cesto
6 vajec
240g kryštálového cukru
240g hladkej múky
1/2 sáčku prášku do pečiva
1 PL oleja
2 PL kakaa
Tak ako som uviedla hore, myslím, že z polovičnej dávky na menší plech by malo byť cesto OK. Alebo si upečte Váš osvedčený.
Krém
500ml mlieka
2 Zlaté klasy alebo 2 vanilkové pudingy
150g kryštálového cukru
500g masla
2 PL kakaa
Poleva
100g čokolády
30g stuženého tuku
menšie banány /ak budete ukladať celé, tak cca 8 ks, ak polovičky, ako ja, tak 4-5ks, záleží od veľkosti banánov/.
Cesto si urobíme klasickým spôsobom: vajcia s cukrom vyšľaháme do hustej peny, primiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva, kakao a olej. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný/alebo na papier na pečenie/ plech a pečieme na 180°C cca 20 minút. Odsledujte si to, keďže každá rúra pečie inak.
Z mlieka, cukru a zlatého klasu uvaríme puding. Za občasného miešania ho necháme vychladnúť.
Krém rozdelíme na polovice, jednu necháme bielu a do druhej vmiešame kakao.
Na vychladnutý korpus natrieme hnedý krém a zatlačíme do neho banány. Ja som si to naprv len tak orientačne na ten hnedý krém načrtla, ako budem krájať a ako mám dať banány, aby sa mi potom na reze správne ukázali. Tu vidieť, že toho hnedého krému nie je veľa a to som ho rozdelila na polovicu, takže som na tie banány tento hnedý krém nejako rozotrela /mal by byť aj nad banánmi/.
Natrieme svetlý krém a znova zatlačíme banány do krému a tak, aby boli nad tými spodnými. Vrchné banány by mali trošku vyčnievať nad krém.
Celý koláč zalejeme čokoládovou polevou v tenšej vrstve a dáme chladiť.
Na tomto kúsku vidíte, aké bolo cesto vysoké. Takže tie, ktoré neboli pre nás, som musela pozrezávať, aby vyzeral normálne a nespadol :-).
Zdroj: časopis 1/2013 Zákusky, torty, koláče
Marti, kde je čokoláda a banány tak to mi velmi chutná, opravdu vypadá skvěle krémově :)
OdpovedaťOdstrániťSonička, a ešte by tam mohlo byť salko :-D a biela čokoláda :-))))).
OdpovedaťOdstrániť