18. 2. 2014

Chococcino torta

     Chcela som si kľude, v pohode vychutnať SK-CZ hokej. Kľudná už nie som. Pohoda tiež odišla. A pretože si potrebujem zamestnať ruky, tak som sa rozhodla, že sem niečo nahodím. To ale neznamená, že očkom nemrknem na telku :-).
     Chystala som sa na Valentína upiecť inú tortu, ale keďže mi to čas nedovolil, vybrala som si túto jednoduchú tortičku pre mojich dvoch Valentínov doma :-). Silno čokoládový korpus a jemná kávová plnka. Trošku som si ho upravila. Mňam.



Potrebujeme:
Korpus:
200g mäkkého masla
50g kakaa
140g hladkej múky °°
1 ČL prášku do pečiva
200g krupicového cukru °°
4 vajcia
2-3 PL mlieka

Plnka:
2x250g mascarpone
 1 a 1/4 smotany na šľahanie 
90-95g krupicového cukru °°
1,5 ČL silnej instantnej kávy + 2 ČL horúcej vody°°

°° hladká múka °° v originál recepte je použitá self-raising flour, čo mi preložilo ako múka s kypriacim práškom. Túto múku ja u nás v Škótsku používam ako slovenskú hladkú múku. Preto som napísala hladkú múku. Ak vie niekto lepšie, či je to správne alebo akou inou múkou nahradiť self-raising flour, budem rada, ak nechá odkaz.
°°krupicový cukor °° golden caster sugar - jemný svetlo hnedý cukor
°° káva s vodou °° - v originál recepte boli 4PL kávy + 4 PL vody, tak to je iná silná káva. Ja som si zmiešala 2ČL instantnej kávy + 2ČL horúcej vody a aj to som nevliala všetko. Pre nás by bola už veľmi silná plnka.


     Predhrejeme si rúru na 180°C. Vyšľaháme si vajíčka s cukrom, pridáme 2 PL mlieka /ak by ste v konečnom dôsledku mali zmes hustú, zriedime ešte troškou mlieka/, mäkké maslo nakrájané na kúsky / maslo sa všľahávalo dosť ťažko, nakoniec som tam zazrela zopár malých kúsočkov, ktoré som už nechala tak/ a preosiatú múku zmiešanú s kakaom a práškom do pečiva.



Cesto som vyliala do formy, kde som dala papier na pečenie a potrela som ho ešte maslom. Pečieme 25 - 30 minút na 180°C. 





























Korpus po upečení necháme vychladnúť, rozrežeme, natrieme džemom.



Na plnku si zmiešame 2 balenia mascarpone so šľahačkou na šľahanie. Šľahačku som si tam doplnila ja sama a keďže som mala jednu načatú - tú 1/4, tak som dala aj tú. Pridáme cukor a zašľaháme. Nakoniec prilejeme vychladenú kávu, ktorú lejeme postupne. Ako som písala vyššie, ja som zmes z 2ČL kávy a 2ČL vody ani celú nevyliala. Polovicu plnky dáme na džem a druhú polovicu na vrch torty. Ozdobíme a dáme trošku vychladiť. Ja som mala tú plnku tak tuhú /nie tvrdú :-)) /, že som ju nemusela dávať ani vychladiť . 









4. 2. 2014

Slavkine halušky

     Tak tieto Slavkine halušky predčili všetky druhy halušiek, ktoré poznám a ktoré som doteraz robila. Boli fantastické, ale Slavka vie, čo je dobré :-).


     Z 1/5kg hladkej múky, 5 vajec je v recepte, ale ja som mala len 4, a nič sa nestalo, cca 500ml vody a štípky soli spracujeme cesto, ktoré hádžeme do vriacej vody. Cesto nie je ani riedke, ani husté a je jedno, či dáte 500g hladkej múky, alebo 700g, množstvo vody si prispôsobíte. Halušky 2-3 minútky povaríme a scedíme.
     V hrnci si rozpustíme maslo, kde už scedené halušky poopekáme, pridáme 200-250g strúhaného syra, chvíľu počkáme, kým sa syr rozpustí /ja som dlho nečakala, lebo som mala pocit, že sa mi halušky už pripekajú :-D/, zalejeme sladkou smotanou /ak  robíte väčšie množstvo aj 1,5 smotany/, premiešame, dochutíme soľou. Na oleji som opražila slaninku a urobila viedenskú cibuľku a podávame.


Slávka, veeeeľmi dobre :-).

Keksy s kúskami čokolády

     Keď mala moja dcéra 4 roky, okrem toho, že mala nespočetné množstvo bábik, kočiariky pre ne, oblečenie, tak občas dostala "chuť" aj na knihy. Tak som jej okrem iných detských kníh kúpila aj dve s barbie - jedna bola s rôznymi povolaniami a druhá táto:





     Veľmi pekná kniha a celkom chutné a jednoduché recepty - veď boli určené pre deti :-). No ale, čo sa kníh a čítania týka, dcéra nebola a ani nie je po mne a tak aj táto kniha ju zaujala na pár dní. Ale ja som si ju odložila ako aj ostatné knihy, že pre niekoho /veď ešte bude v rodine nejaké dievča... :-) /. Bolo ďalšie dieťa - ale chlapec.
     No aby som nechodila okolo horúcej kaše, tak to zhrniem - na moje prekvapenie, môjho syna táto kniha zaujala. Bárbi s povolaniami nie, ale táto o varení - keď Vám poviem, že sme si ju asi rok vkuse večer čo večer čítali ako rozprávku na noc, možno neuveríte :-)). Ale tak to bolo... a neskôr tak, že som knihu len na nejakej strane otvorila a môj syn mi už recitoval ingrediencie a postup :-). A pretože robí všetky tie veci, ktoré by som očakávala skôr od dcéry - umývanie riadu, pečenie, varenie, miešanie, šľahanie, pomoc v záhrade a neviem čo všetko - jasné, že si tie recepty aj rozkázal. Skúsili sme tieto cookies, alebo keksy s kúskami čokolády


     Minule som hľadala recept na pravé americké cookies, čo-to som našla, ale tie poniektoré skoro desivé komenty, že viacerým sa nepodarili, niektoré dávajú ingrediencie, čo iné v žiadnom prípade, jedna piekla toľko minút, druhej pri tých istých minútach prihoreli - a neviem čo ešte .... napriek tomu som jeden z nich skúsila a fakt boli na ... prd. Nejde o to, viem že tieto detské cookies nie sú pravé americké, ale myslím, že by sme ich mohli nazvať tiež cookieskami a pri pomyslení, že som tieto keksy automaticky robila a nerozmýšľala, či ich mám kopčekovať na plechu alebo vyhladiť do kolieska, podarili sa na prvý krát a môžem prehlásiť, že sú úžasné !!! Úplne krehké, rozplývajúce sa na jazyku....môj syn ich miluje, o tatovi sa nevyjadrujem, ten zhĺtne všetko a ja som nimi tiež nepohŕdla.



Potrebujeme:
1 vajce
100g zmäknutého masla
150g hladkej múky
75g hnedého cukru
50g kryštálového cukru
1/2 ČL soli
1/2 ČL sódy bikarbóny
1/2 ČL vanilkovej esencie /van.cukru/
150g horkej /mliečnej/ čokolády


     V miske si vyšľaháme zmäknuté maslo s oboma cukrami na hladký krém. Postupne primiešame vajce, hladkú múku, soľ, sódu bikarbónu a vanilkovú esenciu, alebo vanilkový cukor. Nakoniec pridáme kúsky čokolády. Premiešame a lyžicou ukladáme na plech na papier na pečenie. 


     Pečieme do zlatohneda. V mojej rúre to bolo cca 13 minút. Vyberieme, necháme na mriežke vychladnúť a môžeme sa do nich pustiť :-). 


































     Ja ich robím stále z dvojitej dávky.

16. 1. 2014

Dusené fašírky

     Ak varím alebo pečiem, väčšinou sú to stále iné jedlá. Stále si niečo vyhliadnem a skúšam. Také tie stálice jedál - to určite máme - vyprážané rezne, pečené kurča alebo mäsko dusené na šťave /nie v tvare fašírok :-))/. Tak to bolo aj s týmito faširkami. Stále som fašírky vyprážala. Keď som sa zmienila o tom, že chcem - a to fakt 1x - skúsiť faširky dusené, tak manžel na to, že ktovie aké to bude, a či to bude malý jesť, prečo neurobiš klasické, aké zvykneme .... ešte žeby nadával. To nie - vychvaľoval :-).
     Recept na tento chutný obedík som si uchmatla tu , kde je fakt mnoho výborných receptov.


Potrebujeme:
1kg mletého mäsa / môže byť aj miešané/
2 cibule
5-6 strúčikov cesnaku
2 rohlíky
mlieko, soľ, mleté čierne korenie
2 vajcia
1-1,5 zeleninového /mäsového/ vývaru
strúhanka, hladká múka, olej 


Ošúpané cibule si nadrobno nakrájame, polovicu z nej podusíme na troške oleja a potom podusenú aj surovú cibuľu zmiešame s mletým mäsom.
Rohlíky nakrájame na drobné kúsky, namočíme do mlieka, vyžmýkame a pridáme k mäsu. Ja som dala aj strúhanky /podľa potreby/. Pridáme vajíčka, okoreníme a premiešame. Z pripavenej zmesi tvoríme fašírky, ktoré obaľujeme v hladkej múke.


V hlbšom hrnci si rozpálime olej a na tomto fašírky opražíme. Zalejeme zeleninovým /mäsovým/ vývarom - fašírky nech trošku vykúkajú a dusíme, kým nebudú mäkké. Podľa potreby vývar dolievame.


Podávame so zemiakmi a mäsko prelejeme šťavou, ktorú si môžeme po vybratí fašírok poprípade trošku zahustiť.







14. 1. 2014

Nový rok ....

     Občas mám rána - a určite aj Vy - kedy sa nie a nie prebrať, všetko je také pomalé, ja som pomalá, čas ide pomaly, nič sa mi nechce...Postupne zisťujem, že je to tak aj s Novým rokom. Tento rok som mala namále :-) kôli povinnostam v práci. Nesadla som si pokojne a spokojne k PC a nehľadala som, čo dobré a nové upečiem - ako po iné roky. Preto som nepiekla nič nové, nič zaujimavé, všetko 3 dni pred Vianocami zbúchané. Mala som z toho nervy, pretože tak som si to nepredstavovala. A keď som tie 3 dni pred sviatkami začala, potom som sa nemohla zastaviť až do 1.1. 
     Z toho vyplýva dosť dobrá únava, ktorá  sa mi akoby zapáčila a ja sa znova neviem naštartovať :-(.  Tak ako by som chcela myslím - chcené varenie a pečenie....ach.
Zatiaľ je to varenie z povinnosti. A to zimné počasie mi tiež nepridáva. 
     Ale ja verím, že tá prekliata lenivosť ma čoskoro opustí a ja s radosťou začnem znova prehrabávať a listovať časopisy a knihy a snoriť na nete po foodblogoch, čo mi fakt chýba a viac sa venovať tomu, čo milujem - pečeniu !


     Všetkým prajem v Novom roku 2014 veľa zdravia, veľa síl na prekonávanie bežných aj nezvyčajných prekážok, veľa, veľa lásky, ľudí okolo seba, na ktorých sa môžete stále obrátiť a veľa kulinárskych zážitkov a chuti do varenia a pečenia. :-).

23. 12. 2013

A znova sú tu Vianoce ....

Aj keď som mala tento rok predvianočný čas neskutočne hektický, strávený celé dni v práci a nezačala som piecť mesiac pred, ale 3 dni pred sviatkami, chválabohu som všetko to, čo som chcela stihla. Verím, že Vy ste mali vianočné prípravy pokojnejšie a všetko mate pripravené na zajtrajší sviatočný deň a preto mi zostáva už len zapriať všetkým známym, neznámym, všetkým foodblogerom a foodblogerkám a všetkým ľuďom dobrej vôle príjemné, pokojné a požehnané Vianočné sviatky.
    


15. 11. 2013

Skoro sacherová torta

Tak ! A zase prišlo na mňa nutkanie upiecť tortu s poťahovanou hmotou. Poťah som skúšala dva krát za tých 6 rokov, čo sa pečeniu a vareniu venujem - myslím si - viac než dosť. Niežeby som pred tými 6 rokmi nepiekla, áno, tak raz za pol roka :-). Ale vtedy som mala problémov iných kopec a tak ani žiadna motivácia, inšpirácia nebola.
     Aby som sa vrátila k pečeniu....Na hmotu doma robenú som sa veru necítila, a možno aj preto, lebo som si v obchode vyhliadla už hotový icing. Ten prvý - zlatý - som si kúpila, pretože bol o dosť zlacnený kôli expirácii 13.12. No a keďže bolo Martina, a ja mám dvoch Martinov doma /inak moje meno je Martina :-))/, tak som si povedala, že ten icing vyskúšam. Dokúpila som si menší - čierny - to tiež neviem, prečo práve tejto farby, keď tam mali červený, žltý, zelený a neviem aký - ale budiš.
     Aby som nemala kopec práce a nervov ešte aj s plnkou, vybrala som si sacherovú tortu odtiaľ http://varecha.pravda.sk/recepty/sacherova-torta/5739-recept.html od pani Abend a týmto ďakujem za inšpiráciu. Bola som nadmieru spokojná :-).
     Aj sacherku som už robila, no myslím, že tento recept predčil ten predchádzajúci. Torta bola vynikajúca, všetkých veľmi chutila, aj nabaliť domov známym som musela, to nehovorím, že sa pre moju milú susedku Elen nezvýšila :-(( /ja ju stále krmím mojími kolačmi a ona síce príjme, no je z toho už "nešťastná", že pribrala pri mne. Veď nech, nemusím len ja naberať kilá/ :-).
     Ozdoby, žehličku na hmotu, sladké lepidlo mi požičala kamoška, keďže torty s poťahom nezvyknem piecť, ale už teraz viem, že všetko si dokúpim.
     Prosím Vás, tie obrie písmena, ja viem, že to vyzerá hrôzostrašne, ale berte to ako od amatéra :-).

























                                                       Jednu guľôčku si malý Maťko musel uchmatnúť ! 



 Potrebujeme: 
6 vajec
210g práškového cukru
210g masla
210g čokolady na varenie /ja som dala mliečnu/
165g hladkej múky
1/2 bal. prášku do pečiva
2 vanilínové cukre
100g čokolády na varenie+50g masla /ak dáte polevu/


Maslo, práškový cukor, vanilkové cukre a žĺtka vymiešame do peny, 

pridáme roztopenú čokoládu, nie však horúcu, premiešame. Pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a nakoniec vyšľahaný dotuha sneh z bielkov.


Do tortovej formy klasickej veľkosti dáme na spodok papier na pečenie, vymiešanú zmes tam vylejeme a pečieme cca 1 hodinu na 180°C. Po upečení necháme tortu v zatvorenej vypnutej rúre ešte 10 minút. Upiekla sa mi úplne úžasne ! Necháme vychladnúť.


Korpus rozrežeme na 2-3 časti /ako sa podarí/ a natrieme marhuľovým džemom. Ja som ho tam dala požehnane. 


Spojíme. Keďže som plnku nerobila žiadnu, tortu som potrela nutelou, aby sa mi hmota nešmýkala.


Túto hmotu som použila.


Zlatá hmota sa mi rozvaľkala úplne jednoducho.


Upravila som ju, vyvaľkala som čierny icing, ozdobila podľa mojích schopností. Vaľkať icing na práškovom cukre, to je ok, ale ak je čierny? Po vyváľaní sa v cukre už nie je čierny. Nevedela som, čo z toho bude...

Chcela som byť za frajerku, tak reku na písmenka urobím mramor. Niekde som to aj na nete videla....Ale....vaľkala som dovtedy, až sa ten mramor stratil a tým, že som dala veľa čierneho icingu, ten zlatý sa mi tam úúúplne stratil. Takže v konečnom dôsledku to na tých mojich mega písmenkach nevidno :-D.







 






 Torta bola fakt úžasná. Ale čo budem veľa písať, sacherovu tortu tuším už ochutnal každý :-).