25. 12. 2015

Vianočný čas 2015

     Tak ako po iné roky v predvianočný čas, ani tento rok sa u mňa neodlišoval. V prvom rade práca - to je jasné. Po práci po 5 hodine čas s rodinou, deťmi, nejaká večera, no a až potom som sa mohla pustiť do pečenia. Tohto roku som bola trošku lepšia ako minulý rok /aspoň čo si pamätám/, lebo som začala piecť už 4 dni pred Vianocami :-)). Stihla som upiecť 11 druhov koláčov a múku z dopekania a prach z posledného upratovania som mala aj v nose ešte v štedrý deň :-).

     Takže priatelia, verím že Štedrý deň u každej - každého z Vás prebehol v pokojnej, veselej nálade v kruhu rodiny, blízkych, že ste si každý našiel pod stromčekom aspoň jednú drobnosť, ktorá určite potešila. a aj nadchádzajúce sviatočné dni prebehnú u Vás v duchu pokojnom, veselom, možno aj tanečnom až sa pretancujeme do ďalšieho Nového roku. 



     Už nejakých 7 rokov si prajem na vianoce - čo sa darčekov týka - kuchárske knihy, veci a doplnky na pečenie, varenie.... :-). Už nejaké 3 roky k ním pribudli aj anglické knihy - teraz myslím štúdijného typu, nakoľko už skoro 3 roky žijeme v Škótsku a síce prišla som sem so základmi angličtiny, ale myslím, že je stále sa čo učiť. Nejdem písať o tom, že ked som počula škótov s ich škótskym akcentom, tak som absolútne nič nerozumela a pýtala som sa manžela .... "dočerta aký jazyk som sa to ja doma učila"... ??????
     No a tento rok ma čakali pod stromčekom aj tieto darčeky... :-) ...


ďalšia kniha angličtiny na učenie a niečo na torty - až sa bojim začať prekladať, či to budem vedieť použiť :-)). Som šťastná...

Ako som písala vyššie, tohto roku sa mi podarilo vytvoriť 11 druhov koláčov...


Piekla som klasiku - ako každý rok - perníčky, griláž, kávové zrná, šuhajdy, kinder bueno /alebo kinder koláč/. 
Šamrole som robila prvý krát, vydarili sa a chutili. 
     Vianočný štedrák - tak to je s ním. Ja - ak si vyhliadnem nejaký koláč, tak chyba moja...prečítam ho občas rýchlo a chyba druhá -neskúsim si na nete nájsť iné toho istého druhu ale hneď pečiem. Tak som si aj ja štedrák vyhliadla a tesne pred pečením som musela hľadať iné podobné, pretože plnky na ten koláč boli podľa mna zvláštne. Do každej plnky malo ísť aj vajce okrem iných ingrediencií a malo sa to povariť. Neviem si predstaviť makovú a orechovú alebo lekvárovú plnku zmiešať s vajíčkom a ohriať na ohni. OK našla som iné varianty, no kysnuté cesto som skúsila z toho receptu. To cesto som mala rozdeliť na 5 kusov a vyvaľkať na klasický veľký plech. No isto...horko ťažko som ho vyvaľkala na malý obdlžníkový plech 5x. Celkovo bol veľmi dobrý, len moja zlá voľba daného receptu. 
     Vanilkové rožky som ja vôbec nerobila na sviatky, no dcéra ma poprosila, že ona ich môže /neviem odkedy :)) /, tak som urobila - fantastické krehučké. 
     Tie tmavé kocky na tanieri sú kokosové - kokosová hmota obalená v čokoláde. Nie zlé, ale nič wow.
      Ale raffaelo gule -tak tie prekvapili. Sú neskutočne dobré... zjedla som ich... ehm veľa :-(. 
      A nakoniec shortbread... vynikajúce škótske sušienky - tak tie milujem najviac na svete. Recept aj so sušienkami priniesol syn zo školy. Takže mi nezostávalo nič iné, len skúsiť a veruže už nemusím kupovať. 
     Takže som niečo skúsila nové, niečo stará klasika. Na Silvestra by som tiež chcela niečo nové skúsiť, ale neviem ako to urobím, pretože môj manžel keby mohol, zamkne kuchynu aby som k nej nemala prístup :-)). 

    

 Tak Vám prajem ešte raz príjemné vianočné sviatky :-). 

3 komentáre:

  1. Ahoj Rikinka, prajem Ti krásne a pokojné sviatky. Vidím, že si sa činila. Niekedy som aj ja piekla najmenej 9 - 11 druhov vianočného pečiva. Teraz ledva 3, maximálne 4. Je pravda, že už nás nie je toľko, ako kedysi. Poprosím Ťa o niektoré recepty, ktoré boli podľa Teba veľmi dobre.
    Emily

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj Emily. No nie každý rok sa činím, ale výhoda je tá, že nemusím piecť znova na Silvestra :-). A poviem pravdu, že okrem klasických každoročných koláčov musím stále upiecť niečo nové a potom to nemá kto jesť :-). Ešte že sú susedky, ktoré si s radosťou zoberú :-). Určite by som vyskúšala raffaelo guličky a shortbread. Najsamlepšie :-) a rýchlo urobené. Mám ich na blogu. Prajem príjemného silvestra a šťastný Nový rok :-).

    OdpovedaťOdstrániť