... pre mňa určite. Doteraz som robila perníkový koláč klasicky. Múka, vajcia, cukor, prášok do perníka, vajcia... niekedy orechy. Ale aby som pridávala do perníka karamel, o tom som zatiaľ nepočula. Síce sa mi nechcelo tak jednoduchý koláč o niečo viac komplikovať tavením cukru a podobne, predsa som ho skúsila a poviem Vám...rozprávka. Je iný. Je jemnučký ako páperie a môžem len odporúčať.
Potrebujeme:
6 vajec
260 g práškového cukru
100 ml oleja
260 g hladkej múky
1 prášok do perníka
oriešky, čokoláda
Karamel:
100 g kryštálového cukru
100 ml vody
Najprv si pripravíme karamel, aby sme ho použili vychladený. 100 g kryštálového cukru skaramelizujeme, pridáme 100 ml vody a varíme do roztavenia. Odstavíme a necháme vychladnúť.
Oddelíme si žĺtka od bielkov. Žĺtka vymiesame s práškovým cukrom, pridáme olej a vychladený karamel. Pridáme nasekané oriešky alebo čokoládu. Pridáme hladkú múku zmiešanú s práškom do perníka a pridáme vyšľahaný tuhý sneh z bielkov, ktorý už len zľahka v mase premiešame.
Plech vymastíme a vysypeme múkou, vylejeme cesto a pečieme cca 15 minút na 180°C. Upečený posypeme práškovým a vanilkovým cukrom.
Zdroj: zabiatko66, varecha.sk
Vyzerá luxusne a keď tak aj chutí podľa Teba, tak určite vyskúšam.
OdpovedaťOdstrániťPokojné a radostné sviatky prajem.
Emily