15. 10. 2013

Žemľovka s karamelizovanými jabĺkami

Tento recept som na nete našla u viacerých, no ja som sa inšpirovala na blogu food4fun, za čo majiteľke blogu ďakujem, pretože odozva bola asi taká, že ".....myslím, že lepšiu žemlovku som ešte nejedol...." :-) a musím priznať, že ani ja :-). Je tá najideálnejšia a najlepšia, akú som kedy jedla !


































Potrebujeme: 

50g masla
7-8 jabĺk /stredne veľkých/
180g kryštálového cukru
560ml smotany na šľahanie
toustový chlieb /alebo aj rohlíky, vianočka.../
4 žĺtka
500g tvarohu /na ochutenie 1 žĺtko, kryštálový a vanilínový cukor/


Do vymastenej zapekacej formy si uložíme pečivo. Tie dve malé nešťastnice sú tam na zalátanie dierok :-)).







Na panvici rozpustíme maslo, vsypeme ošúpené a nakrájané jabĺka /či na mesiačiky alebo kocky/ a kryštálový cukor. Kúsok si necháme na posypanie žemľovky pred pečením. Túto zmes varíme, kým nie sú jabĺčka mäkké a cukor nie je skaramelizovaný. Tak primiešame smotanu a chvíľku /1-2 minúty/ varíme. Odstavíme z ohňa, jabĺka precedíme a šťávu si odložíme. To je asi to najlepšie pri tejto žemľovke :-).





Do pripravenej zapekacej misy s pečivom si uložíme jabĺka /môžete posypať hrozienkami, my ich nemusíme/, navrstvíme tvaroh, ktorý sme si ochutili jedným žĺtkom, kryštálovým cukrom a ja som dala 2 vanilkové cukre. Prikryjeme znova pečivom. 
V šťáve, ktorú sme si odchytili rozmixujeme žĺtka a touto zmesou polejeme pripravenú žemľovku. Šťavy sa mi dosť zvýšilo, tak som si ju nechala, že ju na niečo využijem a nakoniec som si ňou upečenú žemľovku polievala. Tá šťava je úúúúžasná :-). Nakoniec žemľovku posypeme zvyšným cukrom a dáme piecť, kým pečivo nie je na povrchu hnedasté a chrumkavé - ale to môžete zachytiť len zrakom :-), keďže je to v rúre a pečie sa to - cca 40 minút.




Už sa teším, kedy si na nej znova pochutíme.












5 komentárov:

  1. mmmm, to znie fajne...dakujem za recept

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Narobila si mi chuť. Cez víkend ideme pre vnúčence, tak sa teším, že im ju urobím. Vďaka za recept.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Jarmilka, určite to vnúčatkám priprav. Jedla som kadejaké žemľovky, ale táto boduje. Tie karamelové jabĺčka a tá šťava z nich... úúžasnéé :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Júúj, toto som už dlho nejedol :-) Už by som to mal pripraviť deťom! Ukladám :-)

    OdpovedaťOdstrániť