31. 10. 2013

Cheesecake čokoládový

... môj prvý :-). Už teda dosť dlhú dobu pozerám, hľadám, ukladám koláče tohto typu, ale neviem vysvetliť, prečo mi to tak dlho trvalo - keďže je to úplne ľahký koláč a o tom, že je vynikajúci, sa netreba ani zmieňovať.
     A je ešte veľa koláčov, ktoré už lietajú po nete a blogoch a ja na nich furt len zíram a čakám....na čo však, neviem... :-). I keď je pravda, že pri mojom už takmer pol ročnom oddychovaní si doma som riadne zlenivela.
    O tomto cheesecaku veľa písať nebudem, bol úžasnýýý .... Nepoužila som originál koláčovú formu, nemala ani odnímateľné dno a nemala ani vlnitý okraj /taká forma mi teraz cestuje z SKk nám do Škótska/, takže som použila formu na pizzu, keďže tortová forma sa mi zdala menšia a ja som chcela mať veeľa, veeľa z tohto cheesecaku :-).
Mám ho z knihy "Čokoláda" ako darček od kuchárky.sk.




Potrebujeme:
150g hladkej múky
100g + 75g práškového cukru
1 vanilínový cukor
75g studeného masla
5 vajec
soľ
200g čokolády
300g mascarpone
150g kyslej smotany
1 čokoládový puding v prášku
Teplá omáčka:
150ml šľahačkovej smotany
150g čokolády


V mise si krátko vyšľaháme hladkú muku, 75g práškového cukru + vanilínový cukor, nasekané studené maslo, štípku soli a 1 vajce. Po krátkom vyšľahaní cesto ešte poriadne spracujeme rukami a v zabalenej fólii ho uložíme na polhodinku do chladu.


200g čokolády si rozpustíme nad horúcim vodným kúpeľom. Necháme 5 minút chladnúť. Vysľaháme si mascarpone, 100g práškového cukru a kyslú smotanu, pridáme zostávajúce 4 vajíčka...


... a postupne čokoládový puding v prášku a tekutú mierne vychladenú čokoládu.

Vychladené cesto vyvaľkáme na kruh /mala som s tým vaľkaním trošku trápenia, ale pohrala som sa, poupravovala priamo vo forme, dolepila prázdne a deravé miesta/, po bokoch popritláčame a dno popicháme vidličkou.

Čokoládovú plnku navrstvíme na cesto a pečieme v predhriatej rúre cca 70 minút.

Vo forme necháme vychladnúť.



Na teplú omáčku si smotanu privedieme do varu, stiahneme z ohňa, rozpustíme v nej 150g čokolády a necháme vychladnúť - trošku.

Pripravený nakrájaný koláč si prelejeme teplou omáčkou a baštíme :-).

 originál...


















2 komentáre:

  1. Drahá Martinka ďakujem za návštevu u mňa. Som rada že si sa u mňa zviditeľnila a ja zisťujem že u teba sú take normalne recepty ktoré občerstvia môj jedalniček. Si šikovne žieňa :-) a inšpirácii nieje nikdy dosť, mam rada skúšať niečo nove. Pozdravujem a teším sa že si budem môcť s tebou vymeniť zopár veci a navzájom sa doplniť. Krásny deň prajem.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mery dakujem velmi pekne :-). Tak tak, mám skôr také bežnejšie recepty. Síce veľmi dobre sa pozerá na extra recepty s extra /pre mňa niekedy neznámymi / ingredienciami, no som skôr za takú klasiku, ktorá chuti mojim dvom chlapom, blízkym. A propo...ty si môžeš odomňa zobrať recept, ak ťa osloví, ale čo ja?, keď mna u Teba oslovilo všetko a nemám na to vlohy a nervy a nedokážem to???? :-)). Tak aspon očká popasiem. Nech sa Ti darí ! Tvoju šikovnosť budem ostro sledovať :-).

    OdpovedaťOdstrániť