No áno Vážení. Síce nevyzerajú klasický, ale musím si ich sem uložiť, lebo boli taaaak dobré :-). Ide o to, že stále keď som doteraz robila rohlíky, tak som skoro stále cesto vyvaľkala do stratena, veď aby ich bolo požehnane, a samozrejme boli v konečnom dôsledku také nebožiatka...chudučké, dlhé... :-D.
Tak som si povedala, že fakt...." nevaľkaj tak natenko", veď ich ..."bude o niečo menej a väčšie" :-).
:-D. No proste ja nikdy neviem urobiť, upiecť, uvariť zlatý stred :-). A s rohlíkmi je to taktiež, buď priesvitné alebo také "na obranu - keby som ich nechala stvrdnúť" :-).
Ale nie....sú síce tlstejšie, ale konečne som cítila poriadnu a úžasnú striedku a proste boli fantastické. Zjedla som asi 3 ešte za horúca, ale chválabohu sa to zaobišlo bez žaludočných potiaží. Takže recept je super, záleží len, ako si ich vytvarujete :-)).
Potrebujeme:
600 ml mlieko
olej /zo 2 PL/
2 KL soli
1 KL cukru
1 kg hladká múka
1 sušené droždie /2 nie celé čerstvé/
Takto krásne Vám nakysne cesto, ak si ho v horeuvedenom poradí dáte do pekárne - alebo vypracovať ručne.
Po vykysnutí premiesime cesto na pracovnej doske a porozdeľujeme ho na rovnako veľké časti, ktoré môžeme vytvarovať do loptičky a necháme ešte nejakých 30 minút pod utierkou podkysnúť. Potom už len vyberáme nakysnuté gule, vyvaľkame do tvaru vajíčka a zrolujeme.
Uložíme na plech na papier na pečenie a necháme cca 15 minút na teplom mieste podkysnúť, potrieme žĺtkom zmiešaným s troškou teplej vody a pečieme /podľa rúry každej domácnosti/ cca 12-13 minút.
Môžeme po upečení potrieť slanou vodou a necháme na mriežke vychladnúť.
Zdroj: Matisek R. - MMB.sk
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára