13. 4. 2015

Deň a noc

... je úžasná a jednoduchá mlsnotka. A možno veľmi vďačný koláč na sviatky, keď máme chladničky preplnené a nemáme ho kde dať, pretože tento koláč nevyžaduje byť v chladničke. Ja som ho po dokončení dala vychladiť do chladničky, ale potom som ho dala vonku z chladničky. I keď - aj vychladený je dobrýýý. Recept mám  z tejto úžasnej stránky a je tam čo pozerať :-).
Ja som použila formu s priemerom 30 cm, suroviny som použila podľa originálu a potom som videla, že je to málo, tak som použila väčšiu gramáž čokolády a aj šľahačky. V originál recepte sú ingrediencie na formu s priemerom 21cm, takže uvediem aj tie. Koláč aj tak nemá byť vysoký. 

Čo sa týka cesta, je krehučké. Vyvaľkala som ho nerovnomerne a nepekne :-)), ale vo forme som to doladila už na pekne :-). Okraje cesta nemusíte dvíhať celkom dohora, lebo sa Vám môže polámať, ako mneDo formy som ho dala na papier na pečenie. Cesto sa mi krásne upieklo, ale keď som ho chcela oddeliť od papiera, a dať na tortový podstavec, trošku sa mi polámalo. Chválabohu málo a nebolo to poznať. Ale treba na to ísť jemne :-). 


 

Potrebujeme: 

Krehké cesto:
175g hladkej múky
25g práškového cukru
1 žĺtko
100g studeného masla
1 PL kyslej smotany

Suroviny na cesto ručne spracujeme, poriadne vymiešame - maslo som nahádzala nakrájané na kocky - zabalíme do fólie a dáme na hodinu do chladničky. Cesto vyvaľkáme ako sa bude dať, vo forme doupravujeme a znova na nejakú pol hodinu - hodinu do chladničky. Po schladení poprepichujeme vidličkou a dáme do vyhriatej rúry piecť na 200°C cca 15 minút /zase záleží od rúry/.  Po upečení vyberieme a necháme vychladnúť. 






Čokoladová poleva mliečna:
( na formu s priemerom 30cm)
200g nasekanej mliečnej čokolády
80-90 ml smotany na šľahanie 

Čokoladová poleva biela:
( priemer 21cm)
100g nasekanej bielej čokolády
40-50 ml smotany na šľahanie. 

Mliečnu čokoládu roztopíme nad parou spolu so smotanou, miešame dohladka. Nalejeme na vychladené cesto. To isté opakujeme s bielou čokoládou. Tú pomaly lejeme na mliečnu čokoládu a špajlou ju rozotrieme kade-tade po mliečnej čokoláde. Ozdobíme, necháme vychladnúť. 
( Uviedla som preto také množstvo smotany ako som uviedla, pretože som dala najprv 80ml a čokoláda sa mi zdala hustá, tak som ešte trošku doliala). Ale zase tá roztopená čokoláda nesmie byť redšia.

Ak by ste použili formu s priemerom cca 21 cm, použite:

100 g nasekanej mliečnej čokolády
40 ml smotany na šľahanie
a
50 g nasekanej bielej čokolády
20 ml smotany na šľahanie




Kto minule čokoládu, pochutí si. U nás sa to zjedlo raz-dva :-). 
































3 komentáre:

  1. Zaujímavý koláčik, dik za recept a odkaz na stránku so skvelými receptami.
    Emily

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tento komentár bol odstránený správcom blogu.

    OdpovedaťOdstrániť