Potrebujeme:
Cesto:
150g polohrubej múky
2 ČL kakaa
2 ČL práškového cukru / nabudúce dám o niečo viac/
štípka soli
50g studeného, na kocky pokrájaného masla
1 žĺtok
trošku studenej vody
Plnka:
200g /skôr/ sladkej čokolády
2 PL zmäknutého masla
250ml šľahačkovej smotany
1 ČL rumu /kto chce/
Do väčšej misy si preosejeme múku, pridáme práškový cukor, kakao, soľ a maslo. Zmes si rozšľaháme na jemnú mrveničku. Pridáme žĺtok so studenou vodou
a vymiesime rukami pevné cesto. Preložíme si ho na pracovnú dosku posypanú múkou a kakaom a rozvaľkáme na plát o niečo väčší ako je forma.
Rozvaľkané cesto prenesieme do formy, alebo ho dolaďujeme vo forme ako ja, vyhladíme, prikryjeme papierom na pečenie, vysypeme fazuľu a dáme do chladničky na 30 minút. Potom s ním šup do predhriatej rúry na 190°C a 15 minút. Po 15min.papier s fazuľou vyberieme a pečieme ešte cca 5 minút.
Použijeme formu s priemerom 22-25 cm. Ja som použila priemer 30cm a ako som sa snažila, tak som sa snažila.... nevyšlo mi cesto úplne na celú formu. A ... v originál recepte písali o otváracej forme. Ja som takú nemala, po upečení prvý kúsok torty išiel ťažšie, ale ostatné v pohode.
Pripravíme si polevu. Do misky si pripravíme rozlamanú čokoládu spolu so zmäknutým maslom. Smotanu necháme zovrieť, vlejeme do pripravenej čokolády a dôkladne miešame. Ak chcete, pridajte rum a stále miešame, kým sa čokoláda neroztopí a všetko nespojí. Plnku nalejeme na upečené cesto a už len dáme chladiť - najlepšie cez noc do chladu.
Po stuhnutí som stále mala pocit, že plnka je furt mäkká, no neviem, či by som sa dočkala, kým by stuhla dotvrda. Ona stuhne tak akurát, aby sa nevylievala a aby nebola ani celkom tvrdá. Stuhne do jemnučka :-).
Nám veľmi chutila.
mnaaam :) akoze toto vyzera moooc dobre...:) dakujem za recept
OdpovedaťOdstrániťveru mnaaaaaam....cokoladove mozem :)....neviem, ci by mi jeden kusticok stacil :)
OdpovedaťOdstrániťvyzerá fantasticky, my sme takí čokoholici, to je presne pre nás :)
OdpovedaťOdstrániť