Minule som si robila poriadok v receptoch, lebo ich furt vystrihujem, trhám z časákov, tlačím, nazbiera sa mi riadne kopisko, ktoré mi pár mesiacov zaberá miesto v kuchyni a potom sa odhodlám a triedim :-) a natrafila som na starýýý, prastarý zošit z roku 1998, kde som si lepila fotky receptov a popri nich postupy....No jasné, že vtedy to boli pre mňa nové a nepreskúmané veci, ale teraz mi prišlo veľa receptov takých bežných, skoro každým už odskúšaných, tak som ich povytrhovala, vyhodila....niektoré som si nechala. Takto nejako vyzeralo moje lepenie a písanie .....
Tak ma to vtedy bavilo...nepiekla som, nevarila, ale bola som zaťažená na také niečo....No povedal by človek, že niekedy fakt na to šáhnem a aj to urobim???? Ani nie a dupľom nie moja mamka, od ktorej som sa tooooľko napočúvala viet.... " ....nepomáhaš mi, nevariš, kto ťa bude chcieť?.... ani sa nevydáš.... " :-DDDD. No vtedy sa mi fakt nechcelo, ved cez víkendy po diskotékach bolo treba dospávať.... :-). No ale chválabohu je všetko inak, a ja to všetko, ktoré sa mi zdalo nenormálne a nezmyselné teraz milujem :-). Tak trošku som si zaspomínala. Tieto mäsové guličky sú tiež z tohto už potrhaného zošita a veľmi sme si na nich pochutili.
Potrebujeme:
2-3 rohlíky z predošlého dňa
2-3 /alebo podľa vašej chuti/ strúčiky cesnáku
1kg miešaného mletého mäska /alebo len jeden druh/
1 vajce
maslo /na ktorom budeme opekať gule/, alebo olej
soľ, biely peper, sladká paprika
2 ks póru
1 ks červenej papriky
zeleninový vývar /podľa potreby/
konzerva šampiňónov
kyslá smotana
Rohlíky na chvíľu namočíme do vody. Cesnak si ošúpeme, jemne nasekáme. Spracujeme mleté mäsko, vajce, cesnak a vyžmýkané rohlíky, osolíme a okoreníme.Navlhčenými rukami tvarujeme guľky.
Zohrejeme maslo a guličky v ňom opražíme.
Pór a papriku očistíme, umyjeme a nadrobno nakrájame. Spolu varíme asi 3 minútky v zeleninovom vývare. Potom vývar aj so zeleninou a šampiňónmi pridáme do hrnca k mäsku a postupne vmiešame kyslú smotanu. Mne sa to ťažšie rozmiešávalo, lebo som dala menší hrniec a gule boli dosť na sebe. Takže radšej väčšia nádoba. Dosolíme, dokoreníme.
Ja som si to dala len so zeleninkou čerstvou, ale môžu byť aj zemiaky alebo rezance...
Jako kdybych slyšela svoji mámu (mámy jsou asi všude stejný)...A proroctví se jí naštěstí nesplnilo :-).
OdpovedaťOdstrániťRecept si ukládám, je to moc dobrý nápad. Děkuji
Maťka, najhoršie na tom je to, že teraz to ja praktizujem na svojej 16r.dcére :-DDDDD.
OdstrániťMatka, ty len ziadne recepty nevyhadzuj. Keby si videla , kolko ich ma moja sestra poukladanych v sanonoch. Strazi si ich ako oko v hlave;), tvrdi, ze raz sa zidu;) Gulky su fajn vecicka, mam ich rada a tento receptus sa mi pozdava.
OdpovedaťOdstrániťKuličky byly naprosto fantastické.
OdpovedaťOdstrániťNěco malého najdeš na mém blogu: http://martininakuchyne.blogspot.com/