Keď sa u babky alebo mamky piekol koláč a na otázku "Aký sa pečie"? bola odpoveď "Domáci", vedeli sme že u nás domáci bol len kysnutý - kakaový, tvarohový, makový, orechový... :-).
Takže keď teraz ja doma pečiem pre moju rodinu domáci, cítim vôňu mamkinej, babkinej kuchyne. Krásne spomienky :-).
Často pečiem pudingoš, určite poznáte, domáci plnený pudingom. Teraz som vyskúšala kakaovo-škoricový, snáď prvýkrát, podľa Akeber a bol fantastický. A to kysnuté cesto... hmmm :-).
Potrebujeme:
Cesto:
280 ml vlažné mlieko
1 vajce
125 g roztopené mierne vychladené maslo
150 g kryštálový cukor
štípka soli
720 g hladká múka
1 sušené droždie
Plnka:
kakao
práškový cukor
škoricový cukor, škorica
vanilkový cukor
nasekaná čokoláda
roztopené maslo
Cesto v uvedenom poradí dáme do pekárničky , zapneme program kysnuté cesto... u mňa je to nejaká 1hodina 35min.
Cesto po vykysnutí vyberieme na pomúčenú dosku, prepracujeme ho, rozdelíme na dve polovice. Jednu polovicu rozvaľkáme, posypeme kakaom zmiešaným s práškovým cukrom, pokvapkáme roztopeným maslom a zrolujeme.
Druhé cesto taktiež rozvaľkáme, posypeme škoricovým cukrom, ja som pridala aj škoricu, vanilkový cukor, pridala som na kúsočky nasekanú čokoládu, pokvapkáme roztopeným maslom a zrolujeme.
Obidva rolky prepletieme, uložíme do tvaru venca a dobre spojíme ....
..... potrieme rozšľahaným vajíčkom a ak chceme posypeme nasekanými mandľami. Pečieme cca 180°C. Zabudla som stopnúť, koľko sa mi piekol, ale keď už bol vrch pekne hnedý, vybrala som z rúry.
Moja nová rúra pečie divoko :-((. Vzadu rýchlo pripeká, musím stále otáčať koláče... až ľutujem, že som sa zbavila ten starej.... :-(.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára