16. 10. 2014

Dva druhy parížskej šľahačky...

... som vyskúšala v tejto veľmi dobrej torte. Parížsku šľahačku milujem a z bielej čokolády som ju skúšala 1x /bielu čokoládu milujem/. A môžem len odporúčať. Našla som ju u Martinky a neľutujem. Je mi ale ľúto, že Maťka "sa stratila" /alebo len ja ju neviem nájsť???/. Tortový korpus som piekla na 2x, po rozrezaní som použila všetky 4 korpusy /chcela som vyskúšať vyššiu tortu/. A síce to vôbec nevadilo, pretože boli tenké a všetko vykompenzovala super šľahačka, ale myslím, že aj 3 korpusy by úplne stačili - mne - mám malý kryt na tortu :-)))). Túto tortu som ja doplnila o džem a banány.


Potrebujeme:
Na 1 korpus
7 vajec
7 PL hladkej múky
8 PL kryštálového cukru
1 PL oleja
2 PL kakaa
1/2 bal. prášku do pečiva

Šľahačka z horkej čokolády:
3 šľahačkové smotany /po 250ml/
150g horkej čokolády
1 PL kryštálového cukru
1 PL kakaa
3 stužovače šlahačky

Šľahačka z bielej čokolády:
3 šľahačkové smotany
2 vanilkové cukre
150g bielej čokolády
3 stužovače šľahačky
/ v UK sú šľahačkové smotany aj po 284 ml-ja som použila také množstvo a dala som 200g čokolády. Pri týchto šľahačkách stužovače nepoužívam/.



     Najprv si - deň pred plnením torty - pripravíme obe šľahačky. Vyšľaháme si nad parou všetky ingrediencie zvlášť na horkú a zvlášť na bielu čokoládu okrem stužovačov. Šľahačky nesmú vrieť. Necháme vychladnúť a dáme do chladu do druhého dňa. 


     Poriadne vyšľaháme vajcia s kryštálovým cukrom, postupne pridávame múku, kakao, olej a prášok do pečiva. Tortovú formu vymastíme a vysypeme múkou,/ ja som použila papier na pečenie/, vlejeme cesto a pečieme cca 20 minút na 180°C.
     Šľahačky vyberieme z chladničky a vyšľaháme. Ak treba /pri slovenských šľahačkách-použijeme stužovače/.
     Vychladnuté korpusy rozrežeme na polovicu. Celkom spodný korpus som natrela džemom a časťou šľahačky /ja som zvolila tmavú ako prvú/. Prikryla som ďalším korpusom, natrela časť bielej šľahačky, prikryla ďalším korpusom, natrela troškou džemu, naukladala banány, na banány som dala zvyšok tmavej šľahačky a prikryla poslednou časťou korpusu. Vrch a tiež boky torty som natrela bielou šľahačkou. 



     Ozdobíme podľa ľubovôle - ja som - doslova - nahádzala na boky torty mandle, na vrch som použila také niečo ... 


     a dozdobila čoko guličkami /aj tie boli fantastické/. 




ENJOY :-)









1 komentár:

  1. Teda tá musela byť perfektná! Fakt vyzerá skvelo... mňam, dala by som si. Šikulka si, Rikinka :-)

    OdpovedaťOdstrániť