Myslím, že som jednoduchšiu tortu nepiekla :-). Typická anglická pochúťka, ktorá bola obľúbeným koláčom už kráľovnej Viktórie. Nájdete ju vo väčšine čajovní v Anglicku. Základ torty tvorí múka, cukor, vajcia a maslo. Je mnoho variantov na túto tortu. Vo väčšine je pridaná malinová marmeláda, ale môže sa dať aj jahodový džem. Korpus sa potiera džemom bohato prebohato. No a keď pridáte vyšľahanú šľahačku, tortu spojite, vznikne Vám Victoria sponge cake. Torta sa popráši len práškovým cukrom :-).
Torta nie je zlá. Je chutná a sladká a hlavne rýchla ak čakáte návštevu a nemáte veľa času, no ak mám popravde povedať, slovko "wooooow" som nevyslovila :-). Možno preto, že sme zvyknutí na také typické slovenské torty, plné rôznych krémov, plniek, a ovocia vo vnútri :-). Myslím tým zaujímavejších plniek, nie vyšľahanej šľahačky. I keď aj to nie je zlé :-).
Potrebujeme:
225 g masla izbovej teploty
225 g jemného cukru
4 vajcia strednej veľkosti
2 ČL vanilkového extraktu
225 g hladkej múky /štípka soli a prášok do pečiva/
trošku mlieka /len ak je potrebné/
Čo sa týka hladkej múky ... v UK sa používa aj tzv. self-raising flour, ktorá má v sebe aj soľ a prášok do pečiva. Ale ak používam hladkú múku, tak dám do nej štípku soli a 1 prášok do pečiva.
Rúru si predhrejeme na 180°C a pripravíme okrúhlu formu priemer 21 cm alebo 2 x 18 cm. Ja som použila tú prvú, pretože dve s rovnakým priemerom nemám. Na spodok dávam stále papier na pečenie.
Vymiešame si maslo s cukrom do nadýchanej hmoty. Po jednom primiešávame vajíčka a vanilkový extrakt. Nakoniec pridáme múku a ak je hmota príliš hustá, pridáme trošku mlieka.
Pečieme 20-25 minút. Po upečení necháme 5 minút vo forme a tak korpus vyberieme, stiahneme zospodu papier na pečenie a necháme na mriežke vychladnúť.
Po vychladnutí rozrežeme, natrieme bohato malinovým alebo jahodovým džemom, pridáme vyšľahanú šľahačkovú smotanu, tortu uzavrieme, poprášime práškovým cukrom, môžete dozdobiť ovocím a torta je hotová :-).
Kto má rád sladké a rýchlo, rýchlo chce niečo upečené, toto je práve to sladké, ktoré máte raz-dva hotové :-).
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára