28. 2. 2016

Pečené zemiaky na kyslo

Pre mňa uplne super večera. Mám veľmi rada kyslú kapustu a dosť často si aj pripravujem jedlá s ňou. Je pravda, že občas sa pridajú potom aj žaludočné potiaže, kŕče...ale mne to stále za to stojí :-). 


Čo potrebujeme sú zemiaky. väčšie, ktoré ošúpeme a pozdĺžne ich nakrojíme, aby sa prepiekli aj vo vnútri. Na zemiak uložíme kyslú kapustu, na to kyslú smotanu a nakoniec väčší plat slaninky. Pokvapkáme troškou oleja. 


Uložíme na papier na pečenie a u už len čakáme, kým sa mäkké . 



Banánové tyčinky

Veľmi chutný a celkom rýchly koláčik. No čo banánové by nebolo dobré ... :-).


Potrebujeme: 

175 g mäkké maslo
175 g jemný cukor
3 vyšľahané vajcia
250 g hladká múka
1 ČL prášok do pečiva
2 banány - popučené

Poleva:
50 g maslo
25 g kakao
200 g práškový cukor
4-6 PL mlieko /podľa potreby/


Vymiešame mäkké maslo s cukrom do krémovita. Pomaly pridávame osobitne vyšľahané - nie do peny - vajcia, múku zmiešanú s práškom do pečiva a rozmačkané banány. Miešame, kým zmes nie je hladká - bude hustejšia. 
Vylejeme do formy - ja som použila s priemerom 35x25 - na papier na pečenie, povrch vyrovnáme a pečieme v predhriatej rúre na 180°C cca 20 minút do zlata alebo kým nie je povrch pružný na dotyk. Necháme vychladnúť vo forme. 
Mne moja nová rúra pečie hrozne !!! Vpredu v pohode, v strede ešte nie a vzadu už sa všetko pripeká... :-(. 



Na polevu si rozohrejeme maslo v menšom hrnci. Pridáme kakao a varíme opatrne 1 minútu. Odstránime z ohňa a vmiešame práškový cukor. Premiešavať sa bude ťažšie, lebo je väčšie množstvo cukru na to množstvo čoko polevy, ale nevadí. Premiešala som ako sa dalo, pridala zo 3 PL mlieka a vrátila na oheň povariť. Potom doložíme ešte zo 3 PL mlieka a na malom ohni zohrievame do hladkej roztierateľnej polevy. 


Polevu rozotrieme a uhladíme na chladiace sa cesto, posypeme ozdobami a dáme celkom vychladiť. 

Po úplnom vychladení - koláč bude tvrdý, takže si ho pekne aj s papierom na pečenie vyberieme z formy, papier stiahneme a nakrájame na tyčinky. 



Môj zdroj :-)



Je veľmi dobrý. 

17. 2. 2016

Úžasný čoko dezertík

Yumm yumm...toto je také božskéééé. Božsky vyzerajúce a božský sladké. Hmm... ja viem, ale prečo nie raz za čas...aj tak ako jednu čoko mištičku nedáte :-).

































Čo potrebujete - je čokoláda - či mliečná, či biela, je to jedno. 200-300g čokolády si rozpustíme s troškou oleja nad parou. Rozpustená čokoláda nech je hustejšia - budete mať mištičky hrubšie, pevnejšie. 
     Medzitým si nafúkneme balóny tak veľké, aké veľké chcete mať mištičky. Taktiež si na nejaký plech dajte papier na pečenie. 
     Rozpustenú čokoládu necháme vychladnúť na teplotu, ktorá Vám nepraskne balón po namočení - nech je čokoláda vlažná. 
     Z rozpustenej čokolády odoberáme na papier na pečenie, kde si vytvarujete kolieska - ako podnos pod šálku :-). 


Je dobré urobiť jedno koliesko a hneď namočiť balón do čokolády a jemne priložiť balón na koliesko - aby Vám tie kolieska nestvrdli. Balón odporúčam namočiť do čokolády na viackrát - namočiť, vytiahnúť, počkať chvíľu a znova... budú pevnejšie. 


Takto ich pekne postavíme na podnos a necháme v chlade. Ak už máme čokoládu na balónoch tvrdú, prepichneme balón a pomaly ho sťahujeme, kým nám neostanú krásne šaločky :-). Nám to išlo ťažšie so sťahovaním balónu ale podarilo sa. Trošku sa niekde odlúplo zo šálky, ale nevadí. 


A hotovo !!! :-)). 

Plníme čím chceme. My sme si tam dali zmrzlinu, ovocie ..... :-). 

Týmto dezertom určite ohúrite svojích priateľov, blízkych...