30. 12. 2015

Shortbread

Neodolateľné sušienky. Už si nemusím každý týždeň kupovať v obchode originál shortbread, už si ich môžem urobiť aj doma :-). A sú ako originál. 

História týchto sušienok siaha až do 12.storočia. Základ je maslo, jemný cukor a hladká múka. Je viacero rôznych receptov na tieto sušienky, ktoré sa líšia tak akurát v pomere ingrediencií. Základ je maslo, ktoré robí sušienky chrumkavé a drobivé. Populárna je aj rasca - vraj - v týchto sušienkach, čo som ja nechutnala a rascu ani nemusím. Pridávajú sa rôzne aromatické látky, mandle, niektoré druhy sušeného ovocia ... 




Recept priniesol zo školy môj syn, kde tieto sušienky piekli a taktiež na ochutnanie. Hmm..boli tak dobré, že som ich upiekla. A veruže sa pojedli...alebo lepšie povedané...veruže SOM pojedla. No čo budem tajiť. Ide nový rok a rôzne predsavzatia ... :-). 
     Sušienky si môžete vykrajovať rôznymi tvarmi, alebo nakrájať paličky, alebo cesto uložiť do nízkej okrúhlej formy a takto piecť...stále budú vynikajúce. 

Potrebujeme: 

125 g mäkké maslo
55 g jemný cukor
180 g hladká múka 


Rúru si predhrejeme na 180°C. Poriadne vymiešame mäkké maslo s cukrom do hladkej hmoty. Primiešame múku a už len ručne spracujeme jemné cesto, ktoré vyvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske, avšak nie veľmi natenko, aby ste potom mali do čoho aj zakúsiť :-). Vykrojíme si tvary z cesta a uložíme na plech na papier na pečenie. Cesto je jemné, preto som si pomáhala podberátkom a tak prenášala na plech. Posypala som ich jemným cukrom a dala na 20 minút do chladu. 


Pečieme cca 10 minút alebo ak nebudú zlato hnedé a necháme na mriežke vychladnúť. 



Fakt najlepšie raffaelo guličky :-)

Tieto guličky som našla na stránke nejrecept.cz pod názvom najlepšie raffaelo guličky a musím len potvrdiť. Sú božskeeeee. Urobila som ich asi 80 ks a zjedla....uf, ani nechcem počítať :-). Sú jednoduché na prípravu, akurát si trošku pošuľáte. 


Potrebujeme:
150 ml voda
300 g práškový cukor
250 g maslo
300 g sušené mlieko
200 g kokos
kokos na obaľovanie
oriešky, mandle 

Vodu si ohrejeme aby bola teplá a pridáme práškový cukor. Miešame kým sa nám cukor neroztopí. Maslo si rozpustme v inom hrnci a vlejeme ho do cukrovej vody. Odoberieme z ohňa. Pridáme kokos a sušené mlieko a poriadne masu premiešame. Dáme do chladničky. Nie však na 3-4 hodiny ako to je v danom recepte, lebo ja som to po tomto čase vybrala z chladničky tvrdé ako skala a musela som čakať, kým masa povolí. Myslím si, že maximálne hodina /alebo aj menej-treba kontrolovať/ úplne stačí. 


Vyberieme z chladničky a formujeme guličky, do ktorých môžeme /alebo nemusíme/ dať oriešok, mandľu. Obalíme v kokose a už je to na Vás, ako odoláte :-). 


26. 12. 2015

Plnený chlieb

Keď už sme pri tých večerách, mám tu ešte jeden super recept na chutnú večeru alebo tiež ako pohostenie. Chlieb sa robí na veľa spôsobov, každý si tam môže dať čo chce. Yummy :-). 


Použila som syrový chlieb /iný som nenašla/




Chlieb si narežeme aby sme mali zvrchu kostičky - rezať hlbšie, ale nie až tak, aby ste zospodu narušili chlieb. A už sa len hrajeme a dávame medzi kocky plátkový tvrdý syr, môžete tam dať šunku, kocky slaniny ... Roztopila som si maslo, premiešala v ňom narezanú jarnú cibuľku a aj tú som uložila medzi kúsky chleba. 


Pečieme na 180°C kým nevidíme, že je syr tak akurát roztopený.


Syr sa krásne naťahuje a chlebík je chrumkavý :-).

Zdroj: homecookingadventure.com

Vajičkové muffiny

Kde sa pozriem - či na FB, alebo foodblogy - všade sa to hemží vianočnými receptami, koláčmi, dobrotami. 
     Ja Vám dnes ponúkam niečo dobré na večeru. Alebo ako pohostenie pre priateľov. 











































Tieto muffinky sa robia samozrejme :-) v mufinovej forme a pretože tam toho nevojde veľmi veľa - čo by sme si tam chceli dať /pretože vajíčko by pretieklo/, tak si to treba nejako usporiadať a dať z každého po jednom kuse /napríklad/ :-). 
     Mufinovú formu som nevymazávala ničim. Vykrojíme si kolieska z obyčajného alebo toustového chleba vo veľkosti dna mufinovej formy,uložíme na dno, dookola obtočíme anglickú slaninu a posypeme strúhaným syrom. 





Na syr uložíme čo chceme. Ako som písala, nevojde tam toho veľa, tak ja som volila jarnú cibuľku, ale môžete tam dať 1/4 cherry paradajky, 1 olivu...čo chcete, 



rozbijeme vajíčko - opatrne a osolíme. Aj mne sa stalo že slanina nebola stále vyššia ako je otvor na muffinu a trošku mi pretieklo, ale našťastie bolo toho máličko a muffiny mi išli vonku v pohode. Niektoré som si musela dookola podbrať s nožikom /tam kde mi vajíčko pretieklo/.
Pečieme na 170-180°C kým vajíčko nie je tuhé.



Je to úžasné :-).

Zdroj: recept letel FB :-)

25. 12. 2015

Vianočný čas 2015

     Tak ako po iné roky v predvianočný čas, ani tento rok sa u mňa neodlišoval. V prvom rade práca - to je jasné. Po práci po 5 hodine čas s rodinou, deťmi, nejaká večera, no a až potom som sa mohla pustiť do pečenia. Tohto roku som bola trošku lepšia ako minulý rok /aspoň čo si pamätám/, lebo som začala piecť už 4 dni pred Vianocami :-)). Stihla som upiecť 11 druhov koláčov a múku z dopekania a prach z posledného upratovania som mala aj v nose ešte v štedrý deň :-).

     Takže priatelia, verím že Štedrý deň u každej - každého z Vás prebehol v pokojnej, veselej nálade v kruhu rodiny, blízkych, že ste si každý našiel pod stromčekom aspoň jednú drobnosť, ktorá určite potešila. a aj nadchádzajúce sviatočné dni prebehnú u Vás v duchu pokojnom, veselom, možno aj tanečnom až sa pretancujeme do ďalšieho Nového roku. 



     Už nejakých 7 rokov si prajem na vianoce - čo sa darčekov týka - kuchárske knihy, veci a doplnky na pečenie, varenie.... :-). Už nejaké 3 roky k ním pribudli aj anglické knihy - teraz myslím štúdijného typu, nakoľko už skoro 3 roky žijeme v Škótsku a síce prišla som sem so základmi angličtiny, ale myslím, že je stále sa čo učiť. Nejdem písať o tom, že ked som počula škótov s ich škótskym akcentom, tak som absolútne nič nerozumela a pýtala som sa manžela .... "dočerta aký jazyk som sa to ja doma učila"... ??????
     No a tento rok ma čakali pod stromčekom aj tieto darčeky... :-) ...


ďalšia kniha angličtiny na učenie a niečo na torty - až sa bojim začať prekladať, či to budem vedieť použiť :-)). Som šťastná...

Ako som písala vyššie, tohto roku sa mi podarilo vytvoriť 11 druhov koláčov...


Piekla som klasiku - ako každý rok - perníčky, griláž, kávové zrná, šuhajdy, kinder bueno /alebo kinder koláč/. 
Šamrole som robila prvý krát, vydarili sa a chutili. 
     Vianočný štedrák - tak to je s ním. Ja - ak si vyhliadnem nejaký koláč, tak chyba moja...prečítam ho občas rýchlo a chyba druhá -neskúsim si na nete nájsť iné toho istého druhu ale hneď pečiem. Tak som si aj ja štedrák vyhliadla a tesne pred pečením som musela hľadať iné podobné, pretože plnky na ten koláč boli podľa mna zvláštne. Do každej plnky malo ísť aj vajce okrem iných ingrediencií a malo sa to povariť. Neviem si predstaviť makovú a orechovú alebo lekvárovú plnku zmiešať s vajíčkom a ohriať na ohni. OK našla som iné varianty, no kysnuté cesto som skúsila z toho receptu. To cesto som mala rozdeliť na 5 kusov a vyvaľkať na klasický veľký plech. No isto...horko ťažko som ho vyvaľkala na malý obdlžníkový plech 5x. Celkovo bol veľmi dobrý, len moja zlá voľba daného receptu. 
     Vanilkové rožky som ja vôbec nerobila na sviatky, no dcéra ma poprosila, že ona ich môže /neviem odkedy :)) /, tak som urobila - fantastické krehučké. 
     Tie tmavé kocky na tanieri sú kokosové - kokosová hmota obalená v čokoláde. Nie zlé, ale nič wow.
      Ale raffaelo gule -tak tie prekvapili. Sú neskutočne dobré... zjedla som ich... ehm veľa :-(. 
      A nakoniec shortbread... vynikajúce škótske sušienky - tak tie milujem najviac na svete. Recept aj so sušienkami priniesol syn zo školy. Takže mi nezostávalo nič iné, len skúsiť a veruže už nemusím kupovať. 
     Takže som niečo skúsila nové, niečo stará klasika. Na Silvestra by som tiež chcela niečo nové skúsiť, ale neviem ako to urobím, pretože môj manžel keby mohol, zamkne kuchynu aby som k nej nemala prístup :-)). 

    

 Tak Vám prajem ešte raz príjemné vianočné sviatky :-). 

20. 12. 2015

Trošku iný perník

... pre mňa určite. Doteraz som robila perníkový koláč klasicky. Múka, vajcia, cukor, prášok do perníka, vajcia... niekedy orechy. Ale aby som pridávala do perníka karamel, o tom som zatiaľ nepočula. Síce sa mi nechcelo tak jednoduchý koláč o niečo viac komplikovať tavením cukru a podobne, predsa som ho skúsila a poviem Vám...rozprávka. Je iný. Je jemnučký ako páperie a môžem len odporúčať. 



Potrebujeme:
6 vajec
260 g práškového cukru
100 ml oleja
260 g hladkej múky
1 prášok do perníka
oriešky, čokoláda
Karamel:
100 g kryštálového cukru
100 ml vody

Najprv si pripravíme karamel, aby sme ho použili vychladený. 100 g kryštálového cukru skaramelizujeme, pridáme 100 ml vody a varíme do roztavenia. Odstavíme a necháme vychladnúť. 

     Oddelíme si žĺtka od bielkov. Žĺtka vymiesame s práškovým cukrom, pridáme olej a vychladený karamel. Pridáme nasekané oriešky alebo čokoládu. Pridáme hladkú múku zmiešanú s práškom do perníka a pridáme vyšľahaný tuhý sneh z bielkov, ktorý už len zľahka v mase premiešame. 


Plech vymastíme a vysypeme múkou, vylejeme cesto a pečieme cca 15 minút na 180°C. Upečený posypeme práškovým a vanilkovým cukrom. 


Zdroj: zabiatko66, varecha.sk